- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: 15 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Domowe tacos nie mają sobie równych. A zwłaszcza, gdy do środka dodamy same najlepsze składniki. Na blogu pojawiły się już przepisy na wszystkie produkty, które będą potrzebne do ich przygotowania, więc pora na ich połączenie i wyczarowanie pysznych, chrupiących tacosów z meksykańskim chorizo i szarpanym kurczakiem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Chorizo usmażyć według przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić ze ścięgien i tłuszczu i włożyć do niewielkiego garnka z 1 litrem wody. Wsypać sól, dodać liść laurowy i ziele angielskie i podgrzewać do zagotowania. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika do średniej/niskiej, żeby woda tylko delikatnie pyrkała. Zebrać szumowiny, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć na talerz i przykryć miską lub kawałkiem folii aluminiowej, żeby mięso odpoczęło. Kiedy trochę przestygnie, poszarpać widelcami na małe kawałki. Można najpierw rozbić mięso tłuczkiem (np. od moździerza), żeby łatwiej się je rwało. Dodać do chorizo i wymieszać. Skropić sokiem z ¼ limonki.
- Do łupinek nakładać najpierw przygotowany farsz, na farsz wykładać od pół do 1 łyżki salsy, a następnie około łyżeczkę śmietany. Całość posypać drobno startym serem i udekorować piklowaną cebulą.
Mini tacos z chorizo i kurczakiem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: 15 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Domowe tacos nie mają sobie równych. A zwłaszcza, gdy do środka dodamy same najlepsze składniki. Na blogu pojawiły się już przepisy na wszystkie produkty, które będą potrzebne do ich przygotowania, więc pora na ich połączenie i wyczarowanie pysznych, chrupiących tacosów z meksykańskim chorizo i szarpanym kurczakiem. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Chorizo usmażyć według przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić ze ścięgien i tłuszczu i włożyć do niewielkiego garnka z 1 litrem wody. Wsypać sól, dodać liść laurowy i ziele angielskie i podgrzewać do zagotowania. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika do średniej/niskiej, żeby woda tylko delikatnie pyrkała. Zebrać szumowiny, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć na talerz i przykryć miską lub kawałkiem folii aluminiowej, żeby mięso odpoczęło. Kiedy trochę przestygnie, poszarpać widelcami na małe kawałki. Można najpierw rozbić mięso tłuczkiem (np. od moździerza), żeby łatwiej się je rwało. Dodać do chorizo i wymieszać. Skropić sokiem z ¼ limonki.
- Do łupinek nakładać najpierw przygotowany farsz, na farsz wykładać od pół do 1 łyżki salsy, a następnie około łyżeczkę śmietany. Całość posypać drobno startym serem i udekorować piklowaną cebulą.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz