Wytrawne drożdżowe ślimaczki

Wytrawne drożdżowe ślimaczki

Przekąski 0 Ostatnia aktualizacja: May 12, 2024 Utworzone: May 05, 2024
Wytrawne drożdżowe ślimaczki Wytrawne drożdżowe ślimaczki Wytrawne drożdżowe ślimaczki
  • Czas przygotowania: 50 min.
  • Czas gotowania: 15-20 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Suche składniki wymieszać w dużej misce.
  2. W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
  3. Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
  4. Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  5. Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
    Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
  6. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.

Wytrawne drożdżowe ślimaczki



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 50 min.
  • Czas gotowania: 15-20 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Suche składniki wymieszać w dużej misce.
  2. W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
  3. Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
  4. Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  5. Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
    Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
  6. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: