- Czas przygotowania: 50 min.
- Czas gotowania: 15-20 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.
Składniki
Przygotowanie
- Suche składniki wymieszać w dużej misce.
- W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
- Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
- Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
- Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.
Wytrawne drożdżowe ślimaczki
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 50 min.
- Czas gotowania: 15-20 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.
Składniki
Przygotowanie
- Suche składniki wymieszać w dużej misce.
- W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
- Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
- Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
- Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz