- Czas przygotowania: 50 min.
 
                        - Czas gotowania: 15-20 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Suche składniki wymieszać w dużej misce.
 
                                            - W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
 
                                            - Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
 
                                            - Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
 
                                            - Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
 
                                            - Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Wytrawne drożdżowe ślimaczki
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 50 min.
 
                            - Czas gotowania: 15-20 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Sprawdzą się i na domówce i na pikniku i na wieczorze filmowym. Słowem, każda okazja jest dobra, żeby upiec te puszyste, mięciutkie bułeczki wypełnione pysznymi dodatkami. A co najlepsze, można je bardzo łatwo dopasować do własnych upodobań smakowych.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Suche składniki wymieszać w dużej misce.
 
                                                    - W garnuszku wymieszać mleko i wodę. Dodać masło i podgrzewać do jego roztopienia. Zdjąć z grzania, lekko przestudzić i przelać do suchych składników.
 
                                                    - Dodać jajko i wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć na wysypany mąką blat i ugniatać 5-10 minut, w razie potrzeby dosypując mąkę w trakcie, jeśli ciasto bardzo się klei. Ciasto powinno dać się uformować w kulę, delikatnie lepiącą się do rąk, ale nie zostawać na palcach.
 
                                                    - Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
 
                                                    - Następnie rozwałkować ciasto na duży prostokątny placek (grubości ok. 0,5cm) i posmarować sosem pomidorowym. Na całą powierzchnię placka wysypać ulubione dodatki i przysypać je serem. Zwinąć ciasto w rulon od góry do dołu, dbając o to, by zwijać jednocześnie całą szerokość placka. Kroić w ślimaczki szerokości 4-5cm, najlepiej przy pomocy nitki do zębów lub noża do chleba.
Podpowiedź: Aby pokroić ślimaczki nitką do zębów, należy oderwać kilkunastocentymetrowy jej kawałek i złapać jego końce dwoma rękami. Wsunąć nitkę delikatnie pod rulon z ciasta do miejsca, w którym chcemy je przeciąć. Następnie zamienić końce nitki między rękami, tworząc pętlę i pociągnąć w przeciwnych kierunkach. Nitka przechodząc przez ciasto, powinna je gładko przeciąć.
 
                                                    - Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe przerwy. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w 180st.C z termoobiegiem.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz