- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 30 min
- Trudność:
Średni
Drukuj
Nie ma to jak klasyk. Nuggetsy to taka rzecz, która wielu osobom przychodzi do głowy jako pierwsza, gdy myślą o przekąskach na imprezę. Te delikatne kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to gwarantowany sukces na każdej domówce i nie tylko. A w dodatku z łatwością można przygotować wersję bez glutenu.
Składniki
Przygotowanie
- Mięso oczyścić i pokroić w paski o długości 5-8cm, włożyć do miski, przyprawić solą i papryką (ewentualnie również pieprzem cayenne) i wymieszać.
- Mąkę wsypać do głębokiego talerza. Jajka roztrzepać w oddzielnym talerzu ze szczyptą soli. Płatki kukurydziane wsypać do plastikowego woreczka, a następnie za pomocą wałka pokruszyć na drobniejsze kawałki. Przesypać do kolejnego głębokiego talerza lub miski.
- Kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach. Płatki dociskać do mięsa tak, żeby dobrze się przykleiły.
- Na patelni rozgrzać olej (głębokość 0,5-1cm) do 180st.C. Wkładać po kilka kawałków kurczaka i smażyć po 2-3 minuty na stronę, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Ważne, aby nie wrzucić zbyt dużo kawałków naraz, ponieważ spowoduje to spadek temperatury oleju.
*Podpowiedź: Żeby sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, można włożyć do niego drewnianą łyżkę lub pałeczkę, aż dotknie dna garnka. Jeśli wokół drewna powstają liczne bąbelki powietrza, olej jest gotowy do smażenia.
- Kurczaka wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno.
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 30 min
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Nie ma to jak klasyk. Nuggetsy to taka rzecz, która wielu osobom przychodzi do głowy jako pierwsza, gdy myślą o przekąskach na imprezę. Te delikatne kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to gwarantowany sukces na każdej domówce i nie tylko. A w dodatku z łatwością można przygotować wersję bez glutenu.
Składniki
Przygotowanie
- Mięso oczyścić i pokroić w paski o długości 5-8cm, włożyć do miski, przyprawić solą i papryką (ewentualnie również pieprzem cayenne) i wymieszać.
- Mąkę wsypać do głębokiego talerza. Jajka roztrzepać w oddzielnym talerzu ze szczyptą soli. Płatki kukurydziane wsypać do plastikowego woreczka, a następnie za pomocą wałka pokruszyć na drobniejsze kawałki. Przesypać do kolejnego głębokiego talerza lub miski.
- Kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach. Płatki dociskać do mięsa tak, żeby dobrze się przykleiły.
- Na patelni rozgrzać olej (głębokość 0,5-1cm) do 180st.C. Wkładać po kilka kawałków kurczaka i smażyć po 2-3 minuty na stronę, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Ważne, aby nie wrzucić zbyt dużo kawałków naraz, ponieważ spowoduje to spadek temperatury oleju.
*Podpowiedź: Żeby sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco rozgrzany, można włożyć do niego drewnianą łyżkę lub pałeczkę, aż dotknie dna garnka. Jeśli wokół drewna powstają liczne bąbelki powietrza, olej jest gotowy do smażenia.
- Kurczaka wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz