- Czas przygotowania: 20 min.
 
                        - Czas gotowania: 1 godz.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
*Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
 
                                            - Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
 
                                            - Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
 
                                            - Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Chrupiące pieczone skrzydełka
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 20 min.
 
                            - Czas gotowania: 1 godz.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
*Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
 
                                                    - Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
 
                                                    - Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
 
                                                    - Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz