- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 1 godz.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.
Składniki
Przygotowanie
- Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
*Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
- Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
- Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
- Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.
Chrupiące pieczone skrzydełka
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 1 godz.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.
Składniki
Przygotowanie
- Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
*Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
- Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
- Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
- Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz