Chrupiące pieczone skrzydełka

Chrupiące pieczone skrzydełka

Przekąski 66 Ostatnia aktualizacja: Jun 07, 2024 Utworzone: Jun 07, 2024
Chrupiące pieczone skrzydełka Chrupiące pieczone skrzydełka Chrupiące pieczone skrzydełka
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 1 godz.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
    *Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
  2. Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
  3. Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
  4. Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.

Chrupiące pieczone skrzydełka



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 1 godz.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Idealne dla łasuchów, którzy jednocześnie chcą trochę ograniczyć kalorie. Te skrzydełka z piekarnika są równie chrupiące, co smażone, ale nie powodują wyrzutów sumienia. Przygotowuje się je bardzo łatwo, ale wymagają nieco wprawy, zwłaszcza przy przekręcaniu i zdejmowaniu z kratki do pieczenia, stąd średni poziom trudności. Gotowe skrzydełka można obtoczyć w dowolnej glazurze lub podać z ulubionym sosem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Skrzydełka pokroić na 3 części w stawach, najmniejszą odrzucić (polecam zamrozić i wykorzystać później jako mięso na rosół). Pozostałe części wrzucić do miski i obtoczyć w soli i proszku do pieczenia.
    *Ciekawostka: proszek do pieczenia powoduje zwiększenie pH skóry skrzydełek, dzięki czemu podczas pieczenia skórka robi się bardziej chrupiąca.
  2. Piekarnik nagrzać do 120st.C. Skrzydełka układać na kratce skórą do dołu, pozostawiając między nimi odstępy i piec 30 minut. Poziom pod kratką koniecznie ustawić blaszkę z papierem do pieczenia, bo skapujący tłuszcz mocno brudzi i się przypala.
  3. Po 30 minutach delikatnie, uważając by nie oderwać skórki, obrócić skrzydełka, ustawić temp. 200st.C i piec kolejne 25-30 minut.
  4. Skrzydełka wyjąć z piekarnika wraz z kratką i zostawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia, następnie zdjąć, delikatnie odklejając je od kratki. Najlepiej podawać z ulubionym sosem lub glazurowane.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: