Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatki 0 Ostatnia aktualizacja: Apr 07, 2025 Utworzone: Apr 07, 2025
Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 30-40 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Jak mówił klasyk, sałatka jarzynowa jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co w niej trafisz. Czy jakoś tak. W każdym razie prawdą powszechnie znaną jest, że ile domów w Polsce, tyle przepisów na sałatkę jarzynową.
Dzisiaj prezentuję ten, który od zawsze króluje u nas i jest moim osobistym faworytem. Zdradzam, że sekretem do najlepszego smaku jest tu musztarda.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i selera obrać i gotować w osolonej wodzie przez 30-40 minut, aż będzie się dało wbić w nie gładko widelec, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w dość drobną kosteczkę.
  2. Jajka ugotować na twardo - włożyć do zimnej wody, po czym gotować 7 minut od zagotowania i zalać zimną wodą. Przestudzić, obrać i również pokroić w kosteczkę.
  3. Jabłko przekroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i ćwiartki pokroić w kosteczkę. Można je wcześniej obrać, ale nie trzeba.
  4. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kosteczkę, jak resztę składników.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec ponownie dokładnie wymieszać.

Sałatka jarzynowa



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 30-40 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Jak mówił klasyk, sałatka jarzynowa jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co w niej trafisz. Czy jakoś tak. W każdym razie prawdą powszechnie znaną jest, że ile domów w Polsce, tyle przepisów na sałatkę jarzynową.
Dzisiaj prezentuję ten, który od zawsze króluje u nas i jest moim osobistym faworytem. Zdradzam, że sekretem do najlepszego smaku jest tu musztarda.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i selera obrać i gotować w osolonej wodzie przez 30-40 minut, aż będzie się dało wbić w nie gładko widelec, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w dość drobną kosteczkę.
  2. Jajka ugotować na twardo - włożyć do zimnej wody, po czym gotować 7 minut od zagotowania i zalać zimną wodą. Przestudzić, obrać i również pokroić w kosteczkę.
  3. Jabłko przekroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i ćwiartki pokroić w kosteczkę. Można je wcześniej obrać, ale nie trzeba.
  4. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kosteczkę, jak resztę składników.
  5. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec ponownie dokładnie wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: