- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 30-40 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Jak mówił klasyk, sałatka jarzynowa jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co w niej trafisz. Czy jakoś tak. W każdym razie prawdą powszechnie znaną jest, że ile domów w Polsce, tyle przepisów na sałatkę jarzynową.
Dzisiaj prezentuję ten, który od zawsze króluje u nas i jest moim osobistym faworytem. Zdradzam, że sekretem do najlepszego smaku jest tu musztarda.
Składniki
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i selera obrać i gotować w osolonej wodzie przez 30-40 minut, aż będzie się dało wbić w nie gładko widelec, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w dość drobną kosteczkę.
- Jajka ugotować na twardo - włożyć do zimnej wody, po czym gotować 7 minut od zagotowania i zalać zimną wodą. Przestudzić, obrać i również pokroić w kosteczkę.
- Jabłko przekroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i ćwiartki pokroić w kosteczkę. Można je wcześniej obrać, ale nie trzeba.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kosteczkę, jak resztę składników.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec ponownie dokładnie wymieszać.
Sałatka jarzynowa
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 30-40 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Jak mówił klasyk, sałatka jarzynowa jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz co w niej trafisz. Czy jakoś tak. W każdym razie prawdą powszechnie znaną jest, że ile domów w Polsce, tyle przepisów na sałatkę jarzynową.
Dzisiaj prezentuję ten, który od zawsze króluje u nas i jest moim osobistym faworytem. Zdradzam, że sekretem do najlepszego smaku jest tu musztarda.
Składniki
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i selera obrać i gotować w osolonej wodzie przez 30-40 minut, aż będzie się dało wbić w nie gładko widelec, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w dość drobną kosteczkę.
- Jajka ugotować na twardo - włożyć do zimnej wody, po czym gotować 7 minut od zagotowania i zalać zimną wodą. Przestudzić, obrać i również pokroić w kosteczkę.
- Jabłko przekroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i ćwiartki pokroić w kosteczkę. Można je wcześniej obrać, ale nie trzeba.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kosteczkę, jak resztę składników.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec ponownie dokładnie wymieszać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz