Roladki z cukinii z puszystym serkiem

Roladki z cukinii z puszystym serkiem

Przystawki 55 Ostatnia aktualizacja: Jun 30, 2024 Utworzone: Jun 30, 2024
Roladki z cukinii z puszystym serkiem Roladki z cukinii z puszystym serkiem Roladki z cukinii z puszystym serkiem
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania.
    *Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
  2. Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
  3. Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
  4. Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.

Roladki z cukinii z puszystym serkiem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania.
    *Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
  2. Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
  3. Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
  4. Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: