- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 15 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.
Składniki
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania.
*Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
- Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
- Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
- Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.
Roladki z cukinii z puszystym serkiem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 15 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.
Składniki
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania.
*Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
- Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
- Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
- Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz