- Czas przygotowania: 45 min.
 
                        - Czas gotowania: 15 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania. 
*Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
 
                                            - Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
 
                                            - Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
 
                                            - Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Roladki z cukinii z puszystym serkiem
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 45 min.
 
                            - Czas gotowania: 15 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Te roladki wymagają trochę pracy, ale zapewniam, że efekt końcowy jest tego wart. Ponieważ do ich przygotowania wykorzystuje się tylko część z całej cukinii, sporo miąższu ze środka zostaje, ale warto go zostawić i przygotować z niego np. zupę krem lub pokroić w kostkę i dodać do gulaszu.
Każda roladka ma kilka naprzemiennych warstw serka i cukinii, dzięki czemu konsystencja jest bardzo przyjemna, a smak podbija pokruszony, chrupki boczek. Po prostu niebo w gębie.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Cukinie dokładnie umyć, ale nie obierać. Odkroić końcówki z obu stron, a następnie za pomocą obieraczki skrajać płaty cukinii do momentu, aż zaczną pojawiać się w nich pestki. Obrócić cukinię i tak samo skrawać z drugiej strony, a jeśli się uda, to również z boków. Należy starać się, żeby płaty były jak najrówniejsze. Środkowej części nie wyrzucać – po wykrojeniu pestek można ją zużyć do zupy lub innego dania. 
*Podpowiedź: Obieraczkę trzeba całkiem mocno dociskać do powierzchni cukinii, żeby plastry wychodziły równe.
 
                                                    - Płaty oprószyć z obu stron solą i włożyć na rozgrzanego grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grillować przez 2 minuty, a następnie zdjąć i zostawić do ostygnięcia.
 
                                                    - Boczek usmażyć na chrupko na patelni lub upiec. Jeśli wybieracie opcję z piekarnika, należy rozłożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Kiedy boczek przestygnie, pokruszyć go na małe kawałki i wymieszać dokładnie z ziołowym serkiem.
 
                                                    - Wszystkie płaty cukinii smarować nadzieniem (1,5-2 łyżeczki na płat) do 2/3 długości i zwinąć w roladki, zaczynając od posmarowanej strony, w kierunku nieposmarowanej. W przypadku bardzo wąskich płatów, można nakładać po 2 na siebie mniej więcej w połowie ich szerokości, otrzymując w ten sposób 1 szerszy płat. Nadmiarową cukinią ozdobić talerz, na którym podane będą roladki.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz