- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: ok. 5 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
 
                                            - Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
 
                                            - Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
 
                                            - Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Quesadillas z chorizo
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: ok. 5 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
 
                                                    - Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
 
                                                    - Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
 
                                                    - Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz