Quesadillas z chorizo

Quesadillas z chorizo

Przekąski 37 Ostatnia aktualizacja: Oct 04, 2025 Utworzone: Oct 04, 2025
Quesadillas z chorizo Quesadillas z chorizo Quesadillas z chorizo
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: ok. 5 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
  3. Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
  4. Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.

Quesadillas z chorizo



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: ok. 5 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
  3. Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
  4. Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: