- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: ok. 5 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.
Składniki
Przygotowanie
- Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
- Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
- Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.
Quesadillas z chorizo
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: ok. 5 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Szybka, prosta przekąska z charakterem. Te aromatyczne, chrupiące tortille rodem z meksyku są doskonałą propozycją dla osób, które nie chcą stać pół dnia w kuchni, a jednocześnie chciałyby poczęstować gości przekąską domowej roboty. Są pikantne, ale łatwo jest złagodzić ich smak zastępując jalapeno zwykłą, marynowaną papryką (lub w ogóle pomijając) oraz wybierając łagodniejsze chorizo. Można też po prostu podać je z delikatnym sosem lub salsą warzywną, co szczególnie polecam.
Składniki
Przygotowanie
- Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić i wypłukać. Jalapeno drobno posiekać.
- Tortillę posypać najpierw ¼ żółtego sera, na to wyłożyć połowę smażonego chorizo, posypać połową kukurydzy i jalapeno. Całość posypać kolejną porcją sera (¼ startej całości) i przykryć drugą tortillą. W ten sam sposób przygotować drugą quesadillę.
- Przełożyć ostrożnie na grilla elektrycznego lub dużą patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Grillować zamknięte na średniowysokiej mocy przez 4-5 minut. Na patelni smażyć na średniej mocy 2-3 minuty, a następnie bardzo ostrożnie obrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotową quesadillę przełożyć na talerz i pokroić w 8 lub 16 trójkątów.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz