Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem

Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem

Pasty, sosy, dodatki 14 Ostatnia aktualizacja: Jun 07, 2025 Utworzone: Jun 06, 2025
Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 45-50 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
  2. Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  3. Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
  4. Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.

Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 45-50 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
  2. Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  3. Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
  4. Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: