- Czas przygotowania: 40 min.
 
                        - Czas gotowania: 45-50 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
 
                                            - Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
 
                                            - Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
 
                                            - Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 40 min.
 
                            - Czas gotowania: 45-50 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
 
                                                    - Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
 
                                                    - Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
 
                                                    - Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz