- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 45-50 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.
Składniki
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
- Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
- Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.
Dip po meksykańsku z szarpanym kurczakiem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 45-50 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Idealny nie tylko na wieczór filmowy! Pyszny, wyrazisty dip z dużą ilością sera i dodatków warzywnych pasuje do nachosów jak ulał. Podajcie go na ciepło, a goście nie oderwą się od stołu, aż dotrą do dna naczynia.
Składniki
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować na bardzo lekkiej mocy (tak by woda tylko lekko pyrkała) 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, przykryć na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, a potem poszarpać widelcami.
- Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić czosnek i podsmażać przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę, jalapeno i kukurydzę (odsączoną i wypłukaną). Posypać solą, kuminem i wędzoną papryką, wymieszać. Całość smażyć 5-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Wyłączyć grzanie. Dodać serek śmietankowy i śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać poszarpane mięso z kurczaka i znowu wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą. Na koniec dodać starty żółty ser.
- Po wymieszaniu przełożyć dip do żaroodpornych naczyń i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C (grzanie góra-dół) przez 5-6 minut. Najlepiej podawać na ciepło z nachosami.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz