Smażone pałki z kurczaka a'la KFC

Smażone pałki z kurczaka a'la KFC

Przekąski 17 Ostatnia aktualizacja: May 20, 2025 Utworzone: May 20, 2025
Smażone pałki z kurczaka a'la KFC Smażone pałki z kurczaka a'la KFC Smażone pałki z kurczaka a'la KFC
  • Czas przygotowania: 3-4 godz.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Smażony, chrupiący kurczak to zawsze ulubieniec tłumów. Tym razem prezentuję przepis na pyszne, smażone pałki z kurczaka w stylu KFC. Panierka wychodzi chrupiąca, mięso soczyste, a specjalna mieszanka przypraw gwarantuje prawdziwą bombę smakową. Goście może i trochę się ubrudzą przy jedzeniu, ale na pewno nie będą niczego żałować.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pałki ponakłuwać cienkim nożykiem na całej powierzchni i włożyć do dużej miski lub garnka. W miseczce wymieszać przyprawy (sól, cebulę, czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz pieprz). Połową mieszanki przypraw posypać kurczaka i wmasować je dokładnie w mięso.
  2. Maślankę wymieszać z białkiem i zalać nimi kurczaka. Zadbać o to, żeby każdy kawałek był zanurzony w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej 3-4 godziny.
  3. W oddzielnej dużej misce wymieszać mąkę, skrobię, pozostałe przyprawy i cukier.
  4. Kurczaka wyjąć z lodówki. Na patelni lub w garnku rozgrzać 1-2cm głębokości oleju. Każdy kawałek kurczaka wyjmować z marynaty, obtrząsać z jej nadmiaru i wkładać do panierki. Dokładnie obtaczać, wgniatając mąkę w mięso, po czym obtrząsać z nadmiaru odkładać na oprószoną mąką deskę do krojenia lub blat.
  5. Kurczaka wkładać na patelnię partiami, żeby zanadto jej nie zatłoczyć. Po włożeniu kilku kawałków kurczaka, przez chwilę ich nie ruszać. Następnie delikatnie podważyć każdy kawałek, żeby upewnić się, że nie przywarły. Zmniejszyć moc grzania na średnio-niską i smażyć 6-7 minut. Po tym czasie obrócić kawałki i smażyć kolejne 6-7 minut. Wyjąć na ręcznik papierowy, a najlepiej na kratkę, pod którą ułożony jest ręcznik.
  6. Pozwolić kurczakowi przestygnąć przez 2-3 minuty, a następnie zwiększyć moc pod patelnią i włożyć jeszcze raz wszystkie kawałki. Smażyć na raczej wysokiej mocy 1-2 minuty na stronę, aż cała panierka będzie złocisto-brązowa. Znowu wyjmować na papier lub kratkę.

Smażone pałki z kurczaka a'la KFC



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 3-4 godz.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Smażony, chrupiący kurczak to zawsze ulubieniec tłumów. Tym razem prezentuję przepis na pyszne, smażone pałki z kurczaka w stylu KFC. Panierka wychodzi chrupiąca, mięso soczyste, a specjalna mieszanka przypraw gwarantuje prawdziwą bombę smakową. Goście może i trochę się ubrudzą przy jedzeniu, ale na pewno nie będą niczego żałować.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pałki ponakłuwać cienkim nożykiem na całej powierzchni i włożyć do dużej miski lub garnka. W miseczce wymieszać przyprawy (sól, cebulę, czosnek, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz pieprz). Połową mieszanki przypraw posypać kurczaka i wmasować je dokładnie w mięso.
  2. Maślankę wymieszać z białkiem i zalać nimi kurczaka. Zadbać o to, żeby każdy kawałek był zanurzony w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej 3-4 godziny.
  3. W oddzielnej dużej misce wymieszać mąkę, skrobię, pozostałe przyprawy i cukier.
  4. Kurczaka wyjąć z lodówki. Na patelni lub w garnku rozgrzać 1-2cm głębokości oleju. Każdy kawałek kurczaka wyjmować z marynaty, obtrząsać z jej nadmiaru i wkładać do panierki. Dokładnie obtaczać, wgniatając mąkę w mięso, po czym obtrząsać z nadmiaru odkładać na oprószoną mąką deskę do krojenia lub blat.
  5. Kurczaka wkładać na patelnię partiami, żeby zanadto jej nie zatłoczyć. Po włożeniu kilku kawałków kurczaka, przez chwilę ich nie ruszać. Następnie delikatnie podważyć każdy kawałek, żeby upewnić się, że nie przywarły. Zmniejszyć moc grzania na średnio-niską i smażyć 6-7 minut. Po tym czasie obrócić kawałki i smażyć kolejne 6-7 minut. Wyjąć na ręcznik papierowy, a najlepiej na kratkę, pod którą ułożony jest ręcznik.
  6. Pozwolić kurczakowi przestygnąć przez 2-3 minuty, a następnie zwiększyć moc pod patelnią i włożyć jeszcze raz wszystkie kawałki. Smażyć na raczej wysokiej mocy 1-2 minuty na stronę, aż cała panierka będzie złocisto-brązowa. Znowu wyjmować na papier lub kratkę.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: