Cukinia w tempurze

Cukinia w tempurze

Przekąski 120 Ostatnia aktualizacja: Jul 26, 2024 Utworzone: Jul 26, 2024
Cukinia w tempurze Cukinia w tempurze Cukinia w tempurze
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 3-4 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Chrupiąca przekąska wegetariańska. Niektórzy twierdzą, że cukinia jest bez smaku i omijają ją z daleka, ale jeśli przygotujcie ją w ten sposób, na pewno przekonacie do niej przynajmniej paru „grymasiarzy”. Najlepsza jest na świeżo, ale można też podać ją podgrzaną – w takim przypadku najlepiej podgrzewać ją w piekarniku na kratce, żeby odzyskała chrupkość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, następnie z każdej ćwiartki wyciąć środek z nasionami i przekroić w poprzek na 3 paski równej długości. Oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut, aż sól wyciągnie z cukinii wodę. Osuszyć czystą szmatką kuchenną lub ręcznikami papierowymi i odłożyć na bok.
  2. Do głębokiej miski wsypać oba rodzaje mąki i pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać jajko oraz bardzo zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką.
  3. Na patelni rozgrzać 1-2cm oleju. Można sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia nakładając łyżeczką odrobinę tempury – jeśli tempura od razu wypływa na wierzch i zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy.
  4. Cukinię po kawałku wrzucać do ciasta, obtaczać dokładnie z każdej strony i ostrożnie wkładać do oleju. Smażyć jednocześnie po kilka kawałków, ale nie przesadzać z ilością, żeby każdy kawałek mógł się porządnie usmażyć. Po 1-2 minutach obrócić cukinię na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Podawać od razu albo przed podaniem podgrzać w piekarniku 5-7 minut w 200st.C. na kratce.

Cukinia w tempurze



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 3-4 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Chrupiąca przekąska wegetariańska. Niektórzy twierdzą, że cukinia jest bez smaku i omijają ją z daleka, ale jeśli przygotujcie ją w ten sposób, na pewno przekonacie do niej przynajmniej paru „grymasiarzy”. Najlepsza jest na świeżo, ale można też podać ją podgrzaną – w takim przypadku najlepiej podgrzewać ją w piekarniku na kratce, żeby odzyskała chrupkość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, następnie z każdej ćwiartki wyciąć środek z nasionami i przekroić w poprzek na 3 paski równej długości. Oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut, aż sól wyciągnie z cukinii wodę. Osuszyć czystą szmatką kuchenną lub ręcznikami papierowymi i odłożyć na bok.
  2. Do głębokiej miski wsypać oba rodzaje mąki i pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać jajko oraz bardzo zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką.
  3. Na patelni rozgrzać 1-2cm oleju. Można sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia nakładając łyżeczką odrobinę tempury – jeśli tempura od razu wypływa na wierzch i zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy.
  4. Cukinię po kawałku wrzucać do ciasta, obtaczać dokładnie z każdej strony i ostrożnie wkładać do oleju. Smażyć jednocześnie po kilka kawałków, ale nie przesadzać z ilością, żeby każdy kawałek mógł się porządnie usmażyć. Po 1-2 minutach obrócić cukinię na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Podawać od razu albo przed podaniem podgrzać w piekarniku 5-7 minut w 200st.C. na kratce.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: