- Czas przygotowania: 1 godz.
 
                        - Czas gotowania: 3-4 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Chrupiąca przekąska wegetariańska. Niektórzy twierdzą, że cukinia jest bez smaku i omijają ją z daleka, ale jeśli przygotujcie ją w ten sposób, na pewno przekonacie do niej przynajmniej paru „grymasiarzy”. Najlepsza jest na świeżo, ale można też podać ją podgrzaną – w takim przypadku najlepiej podgrzewać ją w piekarniku na kratce, żeby odzyskała chrupkość.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, następnie z każdej ćwiartki wyciąć środek z nasionami i przekroić w poprzek na 3 paski równej długości. Oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut, aż sól wyciągnie z cukinii wodę. Osuszyć czystą szmatką kuchenną lub ręcznikami papierowymi i odłożyć na bok.
 
                                            - Do głębokiej miski wsypać oba rodzaje mąki i pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać jajko oraz bardzo zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką.
 
                                            - Na patelni rozgrzać 1-2cm oleju. Można sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia nakładając łyżeczką odrobinę tempury – jeśli tempura od razu wypływa na wierzch i zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy.
 
                                            - Cukinię po kawałku wrzucać do ciasta, obtaczać dokładnie z każdej strony i ostrożnie wkładać do oleju. Smażyć jednocześnie po kilka kawałków, ale nie przesadzać z ilością, żeby każdy kawałek mógł się porządnie usmażyć. Po 1-2 minutach obrócić cukinię na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 
                                            - Podawać od razu albo przed podaniem podgrzać w piekarniku 5-7 minut w 200st.C. na kratce.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Cukinia w tempurze
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 1 godz.
 
                            - Czas gotowania: 3-4 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Chrupiąca przekąska wegetariańska. Niektórzy twierdzą, że cukinia jest bez smaku i omijają ją z daleka, ale jeśli przygotujcie ją w ten sposób, na pewno przekonacie do niej przynajmniej paru „grymasiarzy”. Najlepsza jest na świeżo, ale można też podać ją podgrzaną – w takim przypadku najlepiej podgrzewać ją w piekarniku na kratce, żeby odzyskała chrupkość.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, następnie z każdej ćwiartki wyciąć środek z nasionami i przekroić w poprzek na 3 paski równej długości. Oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut, aż sól wyciągnie z cukinii wodę. Osuszyć czystą szmatką kuchenną lub ręcznikami papierowymi i odłożyć na bok.
 
                                                    - Do głębokiej miski wsypać oba rodzaje mąki i pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać jajko oraz bardzo zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką.
 
                                                    - Na patelni rozgrzać 1-2cm oleju. Można sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia nakładając łyżeczką odrobinę tempury – jeśli tempura od razu wypływa na wierzch i zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy.
 
                                                    - Cukinię po kawałku wrzucać do ciasta, obtaczać dokładnie z każdej strony i ostrożnie wkładać do oleju. Smażyć jednocześnie po kilka kawałków, ale nie przesadzać z ilością, żeby każdy kawałek mógł się porządnie usmażyć. Po 1-2 minutach obrócić cukinię na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 
                                                    - Podawać od razu albo przed podaniem podgrzać w piekarniku 5-7 minut w 200st.C. na kratce.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz