Pieczywo czosnkowe z serem

Pieczywo czosnkowe z serem

Przekąski 71 Ostatnia aktualizacja: May 05, 2024 Utworzone: May 02, 2024
Pieczywo czosnkowe z serem Pieczywo czosnkowe z serem Pieczywo czosnkowe z serem
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 5 min
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!

Składniki

Przygotowanie

  1. Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
  3. Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
  4. Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.

Pieczywo czosnkowe z serem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 5 min
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!

Składniki

Przygotowanie

  1. Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
  3. Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
  4. Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: