- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 5 min
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!
Składniki
Przygotowanie
- Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
- Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
- Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.
Pieczywo czosnkowe z serem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 5 min
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!
Składniki
Przygotowanie
- Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
- Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
- Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz