- Czas przygotowania: 15 min
 
                        - Czas gotowania: 5 min
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
 
                                            - Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
 
                                            - Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
 
                                            - Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Pieczywo czosnkowe z serem
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 15 min
 
                            - Czas gotowania: 5 min
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Najlepsze pieczywo czosnkowe, jakie jadłam, pamiętam z baru Top w nadbałtyckiej Łebie. Wiele lat zajęło mi znalezienie przepisu, który mógłby konkurować z nostalgią z dzieciństwa i oto jest. Chrupiące, wyraźnie, ale nie przytłaczająco czosnkowe, ziołowe i przykryte cudownie zapieczonym, ciągnącym się serem. Mogłabym się nad nim rozpływać godzinami. Oto doskonałe pieczywo czosnkowe!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Bułki pokroić na grube (2-3cm), ukośne kromki.
 
                                                    - Czosnek przecisnąć przez praskę (jeśli praska ma tłok z kolcami, nie trzeba go do tego nawet obierać!). Masło wymieszać dokładnie w miseczce z oliwą, czosnkiem, przyprawami i parmezanem.
 
                                                    - Każdą kromkę smarować po całej powierzchni czonskowo-ziołową pastą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wszystkie kromki.
 
                                                    - Piekarnik nagrzać do 200st.C w trybie z dodatkowym grzaniem od góry. Kromki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na półce powyżej środkowej. Piec do momentu, aż będą zapieczone na złoto - powinno to zająć około 5 minut.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz