Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową

Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową

Sałatki 32 Ostatnia aktualizacja: Jun 15, 2025 Utworzone: Jun 15, 2025
Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
  2. Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
  3. W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
  4. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
  5. Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.

Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
  2. Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
  3. W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
  4. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
  5. Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: