- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 15 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
Składniki
Przygotowanie
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
- Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
- W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
- Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.
Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 15 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
Składniki
Przygotowanie
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
- Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
- W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
- Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz