- Czas przygotowania: 45 min.
 
                        - Czas gotowania: 15 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
 
                                            - Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
 
                                            - W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
 
                                            - Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
 
                                            - Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Sałatka ze szparagami i polędwiczką wieprzową
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 45 min.
 
                            - Czas gotowania: 15 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Póki sezon na szparagi trwa, polecam wypróbować tę pyszną, delikatną sałatkę. Sałatka bazuje na kaszy bulgur (można ją też zamienić na inną kaszę, np. pęczak), a ciekawą strukturę zawdzięcza dodatkowi sera halloumi. Nada się idealnie na imprezę w ogrodzie - jej smak kojarzy się z wiosną i ciepłymi dniami. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z wody, przestudzić i wsypać do miski.
 
                                                    - Polędwiczkę pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć mięso. Rozprowadzić je po całej powierzchni patelni, posolić i smażyć na średniowysokiej mocy 4-5 minut, mieszając, żeby wszystkie kawałki się usmażyły.
 
                                                    - W miseczce wymieszać wodę, musztardę, sos Worcestershire, miód i pieprz. Sos wlać na patelnię z mięsem i całość wymieszać, posmażyć jeszcze około minutę. Całość przełożyć do kaszy.
 
                                                    - Szparagi opłukać pod bieżącą wodą. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Szparagi grillować po 3-4 minuty z obu stron (lub łącznie 3-4 minuty przy użyciu zamykanego grilla). Następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Dodać do sałatki.
 
                                                    - Halloumi pokroić w plastry i grillować ok. 5 minut, aż się przyrumieni. Po zdjęciu z grilla pokroić w paski i dodać do sałatki. Na koniec dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko wymieszać.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz