- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: 30 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne  odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
 
                                            - Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
 
                                            - W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Sałatka z pieczonych ziemniaków
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: 30 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne  odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
 
                                                    - Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
 
                                                    - W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz