- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 30 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
- Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
- W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka z pieczonych ziemniaków
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 30 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
- Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
- W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz