Sałatka z pieczonych ziemniaków

Sałatka z pieczonych ziemniaków

Sałatki 28 Ostatnia aktualizacja: Jun 05, 2024 Utworzone: Jun 05, 2024
Sałatka z pieczonych ziemniaków Sałatka z pieczonych ziemniaków Sałatka z pieczonych ziemniaków
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 30 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
  2. Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
  3. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka z pieczonych ziemniaków



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 30 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Pyszna opcja wegetariańska na każdą imprezę. Ta sałatka profilem smakowym nawiązuje do sosu tzatziki, ale kryje się w niej jeszcze parę innych niespodzianek. Mocno przypieczone ziemniaki stanowią bazę i nadają ciekawy smak w tle, zaś dodatki warzywne odpowiadają za przyjemne chrupanie w każdym gryzie. Pełna różnorodnych ziół będzie zdrowym i pysznym poczęstunkiem nie tylko dla wegetarian.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, ale nie obierać. Przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połowę od góry na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić na 3 lub 4 piórka. Włożyć do miski, polać oliwą i przyprawić 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby nie dotykały do siebie nawzajem. Piec 20 minut w 220st.C (grzanie góra-dół). Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić na blaszce i przełożyć do miski.
  2. Rzodkiewki, selera i ogórki umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ziemniaków. Koperek i natkę wypłukać i oberwać liście z grubszych gałązek. Szczypiorek opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie zioła drobno posiekać i wsypać do sałatki.
  3. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, 1/2 łyżeczki soli, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce ząbek czosnku i wymieszać. Sos wlać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: