Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą

Sałatki 38 Ostatnia aktualizacja: Jun 18, 2024 Utworzone: Jun 18, 2024
Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: niecałe 20
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

W tej sałatce jest wszystko, co najlepsze - sprężysty makaron, delikatny kurczak, wyrazista feta i chrupiące pestki. Jednocześnie jest naprawdę prosta i sycąca. Polecam przygotować ją dzień wcześniej; dzięki temu wszystkie smaki mają czas się przegryźć i efekt jest jeszcze lepszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną wodą i przesypać do dużej miski.
  2. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posypać mięso przyprawą uniwersalną lub solą i dokładnie wymieszać, następnie usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy z oliwek, powinno to zająć ok. 8min. Usmażonego kurczaka dodać do makaronu.
  3. Pomidorki koktajlowe dokładnie wypłukać i przekrawać na pół. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, następnie przepłukać na sitku pod zimną wodą i odstawić na chwilę, żeby ociekła. Fetę pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystko do makaronu.
  4. Pestki z dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistobrązowego koloru lub zrobią się aromatyczne, a następnie wsypać do reszty składników.
  5. Na koniec rozrobić mieszankę na sos sałatkowy z wodą i olejem i wlać do sałatki. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fetą



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: niecałe 20
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

W tej sałatce jest wszystko, co najlepsze - sprężysty makaron, delikatny kurczak, wyrazista feta i chrupiące pestki. Jednocześnie jest naprawdę prosta i sycąca. Polecam przygotować ją dzień wcześniej; dzięki temu wszystkie smaki mają czas się przegryźć i efekt jest jeszcze lepszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną wodą i przesypać do dużej miski.
  2. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posypać mięso przyprawą uniwersalną lub solą i dokładnie wymieszać, następnie usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy z oliwek, powinno to zająć ok. 8min. Usmażonego kurczaka dodać do makaronu.
  3. Pomidorki koktajlowe dokładnie wypłukać i przekrawać na pół. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, następnie przepłukać na sitku pod zimną wodą i odstawić na chwilę, żeby ociekła. Fetę pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystko do makaronu.
  4. Pestki z dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistobrązowego koloru lub zrobią się aromatyczne, a następnie wsypać do reszty składników.
  5. Na koniec rozrobić mieszankę na sos sałatkowy z wodą i olejem i wlać do sałatki. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: