- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: 10-12 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Rozpływające się w ustach ciasteczka wypełnione po brzegi czekoladą. Takie właśnie są amerykańskie chocolate chip cookies. Istnieje mnóstwo wersji tych pysznych ciastek - dzisiaj proponuję Wam opcję puszystą, kruchą z zewnątrz, a miękką w środku. Ciasteczka są bardzo proste, a ich smak uzależnia. Czego chcieć więcej od deseru?
Składniki
Przygotowanie
- 2/3 czekolady pokroić w kosteczkę, a 1/3 w większe kawałki (ok. pół kostki).
- Cukier wymieszać z masłem. Dodać jajko i żółtko i rozśmieszać trzepaczką na jaśniejszą, puszystą masę (koloru mniej więcej jak kogiel-mogiel). W tym momencie można dodać aromat waniliowy.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko wymieszać szpatułką do połączenia. Tuż przed tym jak powstanie jednolita masa, dodać czekoladę i skończyć mieszanie już z czekoladą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto formować w kulki (10 porcji), po czym wstawić na kolejne 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 210st.C (grzanie góra-dół). Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec 10-12 minut, aż brzegi zrobią się złocistobrązowe. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do studzenia.
Chocolate chip cookies (kruche)
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: 10-12 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Rozpływające się w ustach ciasteczka wypełnione po brzegi czekoladą. Takie właśnie są amerykańskie chocolate chip cookies. Istnieje mnóstwo wersji tych pysznych ciastek - dzisiaj proponuję Wam opcję puszystą, kruchą z zewnątrz, a miękką w środku. Ciasteczka są bardzo proste, a ich smak uzależnia. Czego chcieć więcej od deseru?
Składniki
Przygotowanie
- 2/3 czekolady pokroić w kosteczkę, a 1/3 w większe kawałki (ok. pół kostki).
- Cukier wymieszać z masłem. Dodać jajko i żółtko i rozśmieszać trzepaczką na jaśniejszą, puszystą masę (koloru mniej więcej jak kogiel-mogiel). W tym momencie można dodać aromat waniliowy.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko wymieszać szpatułką do połączenia. Tuż przed tym jak powstanie jednolita masa, dodać czekoladę i skończyć mieszanie już z czekoladą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto formować w kulki (10 porcji), po czym wstawić na kolejne 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 210st.C (grzanie góra-dół). Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec 10-12 minut, aż brzegi zrobią się złocistobrązowe. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do studzenia.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz