Chocolate chip cookies (kruche)

Chocolate chip cookies (kruche)

Słodkości 8 Ostatnia aktualizacja: Jun 06, 2025 Utworzone: Jun 06, 2025
Chocolate chip cookies (kruche) Chocolate chip cookies (kruche) Chocolate chip cookies (kruche)
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 10-12 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Rozpływające się w ustach ciasteczka wypełnione po brzegi czekoladą. Takie właśnie są amerykańskie chocolate chip cookies. Istnieje mnóstwo wersji tych pysznych ciastek - dzisiaj proponuję Wam opcję puszystą, kruchą z zewnątrz, a miękką w środku. Ciasteczka są bardzo proste, a ich smak uzależnia. Czego chcieć więcej od deseru?

Składniki

Przygotowanie

  1. 2/3 czekolady pokroić w kosteczkę, a 1/3 w większe kawałki (ok. pół kostki).
  2. Cukier wymieszać z masłem. Dodać jajko i żółtko i rozśmieszać trzepaczką na jaśniejszą, puszystą masę (koloru mniej więcej jak kogiel-mogiel). W tym momencie można dodać aromat waniliowy.
  3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko wymieszać szpatułką do połączenia. Tuż przed tym jak powstanie jednolita masa, dodać czekoladę i skończyć mieszanie już z czekoladą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto formować w kulki (10 porcji), po czym wstawić na kolejne 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 210st.C (grzanie góra-dół). Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec 10-12 minut, aż brzegi zrobią się złocistobrązowe. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do studzenia.

Chocolate chip cookies (kruche)



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 10-12 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Rozpływające się w ustach ciasteczka wypełnione po brzegi czekoladą. Takie właśnie są amerykańskie chocolate chip cookies. Istnieje mnóstwo wersji tych pysznych ciastek - dzisiaj proponuję Wam opcję puszystą, kruchą z zewnątrz, a miękką w środku. Ciasteczka są bardzo proste, a ich smak uzależnia. Czego chcieć więcej od deseru?

Składniki

Przygotowanie

  1. 2/3 czekolady pokroić w kosteczkę, a 1/3 w większe kawałki (ok. pół kostki).
  2. Cukier wymieszać z masłem. Dodać jajko i żółtko i rozśmieszać trzepaczką na jaśniejszą, puszystą masę (koloru mniej więcej jak kogiel-mogiel). W tym momencie można dodać aromat waniliowy.
  3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko wymieszać szpatułką do połączenia. Tuż przed tym jak powstanie jednolita masa, dodać czekoladę i skończyć mieszanie już z czekoladą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto formować w kulki (10 porcji), po czym wstawić na kolejne 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 210st.C (grzanie góra-dół). Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec 10-12 minut, aż brzegi zrobią się złocistobrązowe. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do studzenia.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: