- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: 25 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
 
                                            - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
 
                                            - Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
 
                                            - Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
                                            - Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Key lime pie
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: 25 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
 
                                                    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
 
                                                    - Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
 
                                                    - Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
                                                    - Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz