- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!
Składniki
Przygotowanie
- Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
- Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
- Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.
Key lime pie
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!
Składniki
Przygotowanie
- Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
- Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
- Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz