Key lime pie

Key lime pie

Na słodko 59 Ostatnia aktualizacja: Jun 10, 2024 Utworzone: Jun 10, 2024
Key lime pie Key lime pie Key lime pie
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!

Składniki

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
  3. Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
  4. Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.

Key lime pie



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Pyszna, orzeźwiająca, tarta limonkowa na kruchym spodzie z herbatników. Jest bardzo delikatna i kremowa - nadzienie przygotowuje się na żółtkach i mleku skondensowanym, przez co tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Sok z limonki i aromat z jej skórki zapewniają za to kontrast smaku, dzięki czemu nie jest za słodka. Key lime pie to pyszne ciasto, które szybko się przygotowuje, a najtrudniejszym etapem jest czekanie, aż stężeje w lodówce!

Składniki

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć na miałki pył – można to zrobić w malakserze lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką od wina. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić w rondelku i dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 23-25cm i docisnąć ręką do dna oraz boków formy tak, by utworzyć równą warstwę oraz brzegi z ciasta.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st.C i piec 10 minut. Następnie wyjąć z pieca i odstawić na bok.
  3. Żółtka zmiksować na jednolitą masę. Dolać mleko skondensowane oraz sok i skórkę z dokładnie umytych limonek i miksować przez około 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
  4. Przelać nadzienie na spód z herbatników i wyrównać łyżką. Piec znowu w temp. 160st.C przez 15 minut. Po wyjęciu odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem nałożyć na wierzch tarty śmietanę ubitą z cukrem pudrem i udekorować drobno startą czekoladą.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: