Ciasto krakersowe

Ciasto krakersowe

Na słodko 51 Ostatnia aktualizacja: Jun 26, 2024 Utworzone: Jun 26, 2024
Ciasto krakersowe Ciasto krakersowe Ciasto krakersowe
  • Czas przygotowania: -
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Ciasto z krakersów? Mi też z początku wydawało się to dziwnym połączeniem, ale wierzcie mi, warto go spróbować.
Jest to idealna propozycja dla tych, którym z pieczeniem trochę nie po drodze, ale chcieliby spróbować swoich sił i poczęstować gości własnym wypiekiem. Ciasto krakersowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, chciałoby się powiedzieć, że niewspółmiernie do tego jak pyszne wychodzi. Zrobicie je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Można też przygotować je dzień lub dwa wcześniej, bo świetnie trzyma świeżość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać w garnuszku o grubym dnie. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, do jego rozpuszczenia.
  2. Krakersy drobno pokruszyć. Można to zrobić ręcznie, w malakserze, lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką po winie. Dodać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki i ponownie wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blachę o wymiarach mniej więcej 26x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę na ciasto. Piec 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
  4. Po tym czasie kroić, jeszcze zanim ciasto stężeje! Gdy ciasto wystygnie całkowicie, jest na tyle zwięzłe i klejące, że pokrojenie go będzie bardzo trudnym zadaniem.

Ciasto krakersowe



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: -
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Ciasto z krakersów? Mi też z początku wydawało się to dziwnym połączeniem, ale wierzcie mi, warto go spróbować.
Jest to idealna propozycja dla tych, którym z pieczeniem trochę nie po drodze, ale chcieliby spróbować swoich sił i poczęstować gości własnym wypiekiem. Ciasto krakersowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, chciałoby się powiedzieć, że niewspółmiernie do tego jak pyszne wychodzi. Zrobicie je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Można też przygotować je dzień lub dwa wcześniej, bo świetnie trzyma świeżość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać w garnuszku o grubym dnie. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, do jego rozpuszczenia.
  2. Krakersy drobno pokruszyć. Można to zrobić ręcznie, w malakserze, lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką po winie. Dodać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki i ponownie wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blachę o wymiarach mniej więcej 26x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę na ciasto. Piec 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
  4. Po tym czasie kroić, jeszcze zanim ciasto stężeje! Gdy ciasto wystygnie całkowicie, jest na tyle zwięzłe i klejące, że pokrojenie go będzie bardzo trudnym zadaniem.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: