- Czas przygotowania: -
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Ciasto z krakersów? Mi też z początku wydawało się to dziwnym połączeniem, ale wierzcie mi, warto go spróbować.
Jest to idealna propozycja dla tych, którym z pieczeniem trochę nie po drodze, ale chcieliby spróbować swoich sił i poczęstować gości własnym wypiekiem. Ciasto krakersowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, chciałoby się powiedzieć, że niewspółmiernie do tego jak pyszne wychodzi. Zrobicie je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Można też przygotować je dzień lub dwa wcześniej, bo świetnie trzyma świeżość.
Składniki
Przygotowanie
- Mleko podgrzać w garnuszku o grubym dnie. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, do jego rozpuszczenia.
- Krakersy drobno pokruszyć. Można to zrobić ręcznie, w malakserze, lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką po winie. Dodać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki i ponownie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blachę o wymiarach mniej więcej 26x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę na ciasto. Piec 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
- Po tym czasie kroić, jeszcze zanim ciasto stężeje! Gdy ciasto wystygnie całkowicie, jest na tyle zwięzłe i klejące, że pokrojenie go będzie bardzo trudnym zadaniem.
Ciasto krakersowe
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: -
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Ciasto z krakersów? Mi też z początku wydawało się to dziwnym połączeniem, ale wierzcie mi, warto go spróbować.
Jest to idealna propozycja dla tych, którym z pieczeniem trochę nie po drodze, ale chcieliby spróbować swoich sił i poczęstować gości własnym wypiekiem. Ciasto krakersowe jest niezwykle proste w przygotowaniu, chciałoby się powiedzieć, że niewspółmiernie do tego jak pyszne wychodzi. Zrobicie je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Można też przygotować je dzień lub dwa wcześniej, bo świetnie trzyma świeżość.
Składniki
Przygotowanie
- Mleko podgrzać w garnuszku o grubym dnie. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, do jego rozpuszczenia.
- Krakersy drobno pokruszyć. Można to zrobić ręcznie, w malakserze, lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i pokruszyć je wałkiem lub butelką po winie. Dodać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki i ponownie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blachę o wymiarach mniej więcej 26x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę na ciasto. Piec 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
- Po tym czasie kroić, jeszcze zanim ciasto stężeje! Gdy ciasto wystygnie całkowicie, jest na tyle zwięzłe i klejące, że pokrojenie go będzie bardzo trudnym zadaniem.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz