Grilowane halloumi z figą

Grilowane halloumi z figą

Przystawki 15 Ostatnia aktualizacja: Oct 30, 2025 Utworzone: Oct 30, 2025
Grilowane halloumi z figą Grilowane halloumi z figą Grilowane halloumi z figą
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Szybka, wegetariańska przystawka, nie tylko dla fanów owoców figowca. Łączy w sobie wiele różnych struktur i smaków, dając naprawdę smakowity efekt. Wpasuje się w klimat imprezy ogrodowej czy wykwintnego przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Halloumi pokroić w plastry grubości około 0,5cm. Nagrzać grill lub toster z wkładem do grillowania, ułożyć na nim plastry, zamknąć i grillować 5-6 minut, aż plasterki się przypieką (od spodniej strony powinny być widoczne wyraźne, złocistobrązowe paski). W razie potrzeby w trakcie grillowania można na chwilę otworzyć grilla, żeby pozbyć się wody uwolnionej z sera. Zdjąć z grilla przełożyć do naczynia do serwowania.
  2. Figę dokładnie umyć, odkroić górną i dolną końcówkę, po czym pokroić w ósemki. Rozłożyć na plastrach halloumi.
  3. Pestki słonecznika prażyć na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Posypać nimi ser z figą.
  4. Na koniec całość polać sosem z miodu wymieszanego z octem balsamicznym.

Grilowane halloumi z figą



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Szybka, wegetariańska przystawka, nie tylko dla fanów owoców figowca. Łączy w sobie wiele różnych struktur i smaków, dając naprawdę smakowity efekt. Wpasuje się w klimat imprezy ogrodowej czy wykwintnego przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Halloumi pokroić w plastry grubości około 0,5cm. Nagrzać grill lub toster z wkładem do grillowania, ułożyć na nim plastry, zamknąć i grillować 5-6 minut, aż plasterki się przypieką (od spodniej strony powinny być widoczne wyraźne, złocistobrązowe paski). W razie potrzeby w trakcie grillowania można na chwilę otworzyć grilla, żeby pozbyć się wody uwolnionej z sera. Zdjąć z grilla przełożyć do naczynia do serwowania.
  2. Figę dokładnie umyć, odkroić górną i dolną końcówkę, po czym pokroić w ósemki. Rozłożyć na plastrach halloumi.
  3. Pestki słonecznika prażyć na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Posypać nimi ser z figą.
  4. Na koniec całość polać sosem z miodu wymieszanego z octem balsamicznym.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: