- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 5-6 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Szybka, wegetariańska przystawka, nie tylko dla fanów owoców figowca. Łączy w sobie wiele różnych struktur i smaków, dając naprawdę smakowity efekt. Wpasuje się w klimat imprezy ogrodowej czy wykwintnego przyjęcia.
Składniki
Przygotowanie
- Halloumi pokroić w plastry grubości około 0,5cm. Nagrzać grill lub toster z wkładem do grillowania, ułożyć na nim plastry, zamknąć i grillować 5-6 minut, aż plasterki się przypieką (od spodniej strony powinny być widoczne wyraźne, złocistobrązowe paski). W razie potrzeby w trakcie grillowania można na chwilę otworzyć grilla, żeby pozbyć się wody uwolnionej z sera. Zdjąć z grilla przełożyć do naczynia do serwowania.
- Figę dokładnie umyć, odkroić górną i dolną końcówkę, po czym pokroić w ósemki. Rozłożyć na plastrach halloumi.
- Pestki słonecznika prażyć na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Posypać nimi ser z figą.
- Na koniec całość polać sosem z miodu wymieszanego z octem balsamicznym.
Grilowane halloumi z figą
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 5-6 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Szybka, wegetariańska przystawka, nie tylko dla fanów owoców figowca. Łączy w sobie wiele różnych struktur i smaków, dając naprawdę smakowity efekt. Wpasuje się w klimat imprezy ogrodowej czy wykwintnego przyjęcia.
Składniki
Przygotowanie
- Halloumi pokroić w plastry grubości około 0,5cm. Nagrzać grill lub toster z wkładem do grillowania, ułożyć na nim plastry, zamknąć i grillować 5-6 minut, aż plasterki się przypieką (od spodniej strony powinny być widoczne wyraźne, złocistobrązowe paski). W razie potrzeby w trakcie grillowania można na chwilę otworzyć grilla, żeby pozbyć się wody uwolnionej z sera. Zdjąć z grilla przełożyć do naczynia do serwowania.
- Figę dokładnie umyć, odkroić górną i dolną końcówkę, po czym pokroić w ósemki. Rozłożyć na plastrach halloumi.
- Pestki słonecznika prażyć na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Posypać nimi ser z figą.
- Na koniec całość polać sosem z miodu wymieszanego z octem balsamicznym.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz