Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej

Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej

Przystawki 26 Ostatnia aktualizacja: Jun 14, 2024 Utworzone: Jun 14, 2024
Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 8 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.

Składniki

Przygotowanie

  1. Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
  2. Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
  3. Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
  4. Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.

Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 8 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.

Składniki

Przygotowanie

  1. Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
  2. Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
  3. Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
  4. Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: