- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 8 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.
Składniki
Przygotowanie
- Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
- Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
- Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
- Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.
Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 8 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.
Składniki
Przygotowanie
- Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
- Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
- Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
- Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz