- Czas przygotowania: 20 min.
 
                        - Czas gotowania: 8 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
 
                                            - Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
 
                                            - Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
 
                                            - Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 20 min.
 
                            - Czas gotowania: 8 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Sezon na szparagi jest dość krótki, ale dlatego tym bardziej warto wykorzystać go w pełni. A zielone szparagi to coś więcej, niż baza do zupy krem. Można z nich przygotować również pyszne i proste przystawki, dzięki którym zabłyśniecie na najbliższym przyjęciu. Dzisiaj prezentuję wam szparagi zapiekane w szynce dojrzewającej pod parmezanem, które są prawdziwym hitem imprez.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Szparagi starannie umyć, łodygi obrać obieraczką z łusek i najtwardszych części; jeśli są długie i grube, odkroić końcówki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie natychmiast przełożyć do zimnej wody. Po 2-3 minutach wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce.
 
                                                    - Grupować po 3-5 szparagów (zależnie od tego, jakiej są grubości) i owijać je plasterkiem szynki. Najłatwiej jest położyć plasterek na płaskiej powierzchni i na jednym końcu ułożyć szparagi w taki sposób, żeby się nawarstwiały. Następnie zawinąć końcówkę plasterka i rolować pod lekkim skosem.
 
                                                    - Przygotowane rollsy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st.C z termoobiegiem lub 220st.C z grzaniem góra-dół przez 3 minuty. Po tym czasie wszystkie obrócić i piec kolejne 3 minuty.
 
                                                    - Na koniec wszystkie rollsy oprószyć parmezanem i wstawić jeszcze na minutę do piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz