- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 7-8 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Jajka faszerowane to idealna propozycja na zasiadane imprezy rodzinne, czy bardziej formalne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tych kolorowych przystawek jest bardzo proste, a ich smak dorównuje atrakcyjnemu wyglądowi. Listki bazylii służą nie tylko dekoracji, ale też świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Jajka polecam serwować z ulubionym pieczywem.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka włożyć do garnuszka i zalać wodą, aż pokryje je w całości. Wstawić do grzania, aż woda się zagotuje. Od tego momentu jajka gotować 7-8 minut. Następnie zalać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia.
- Po tym czasie obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Białka ułożyć dnem do góry i z każdego odkrawać sam wierzchołek wypukłości – dzięki temu można je bez trudu ułożyć na talerzu. Odłożyć na bok, a żółtka i odcięte końcówki wrzucić do naczynia malaksera lub blendera.
- Pomidory pokroić w kostkę i dodać do żółtek. Dodać serek kremowy, majonez, musztardę i sól. Wszystko zblendować. Przerywać blendowanie co kilkanaście sekund, by ściągnąć pastę ze ścianek. Po uzyskaniu jednolitej pasty spróbować i w razie potrzeby dosolić.
- Farsz nakładać do połówek jajek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z końcówką 9mm okrągłą lub w kształcie gwiazdki. Gotowe jajka udekorować listkami bazylii.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 7-8 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Jajka faszerowane to idealna propozycja na zasiadane imprezy rodzinne, czy bardziej formalne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tych kolorowych przystawek jest bardzo proste, a ich smak dorównuje atrakcyjnemu wyglądowi. Listki bazylii służą nie tylko dekoracji, ale też świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Jajka polecam serwować z ulubionym pieczywem.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka włożyć do garnuszka i zalać wodą, aż pokryje je w całości. Wstawić do grzania, aż woda się zagotuje. Od tego momentu jajka gotować 7-8 minut. Następnie zalać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia.
- Po tym czasie obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Białka ułożyć dnem do góry i z każdego odkrawać sam wierzchołek wypukłości – dzięki temu można je bez trudu ułożyć na talerzu. Odłożyć na bok, a żółtka i odcięte końcówki wrzucić do naczynia malaksera lub blendera.
- Pomidory pokroić w kostkę i dodać do żółtek. Dodać serek kremowy, majonez, musztardę i sól. Wszystko zblendować. Przerywać blendowanie co kilkanaście sekund, by ściągnąć pastę ze ścianek. Po uzyskaniu jednolitej pasty spróbować i w razie potrzeby dosolić.
- Farsz nakładać do połówek jajek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z końcówką 9mm okrągłą lub w kształcie gwiazdki. Gotowe jajka udekorować listkami bazylii.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz