Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Przystawki 37 Ostatnia aktualizacja: Jun 01, 2024 Utworzone: Jun 01, 2024
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 7-8 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Jajka faszerowane to idealna propozycja na zasiadane imprezy rodzinne, czy bardziej formalne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tych kolorowych przystawek jest bardzo proste, a ich smak dorównuje atrakcyjnemu wyglądowi. Listki bazylii służą nie tylko dekoracji, ale też świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Jajka polecam serwować z ulubionym pieczywem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć do garnuszka i zalać wodą, aż pokryje je w całości. Wstawić do grzania, aż woda się zagotuje. Od tego momentu jajka gotować 7-8 minut. Następnie zalać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia.
  2. Po tym czasie obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Białka ułożyć dnem do góry i z każdego odkrawać sam wierzchołek wypukłości – dzięki temu można je bez trudu ułożyć na talerzu. Odłożyć na bok, a żółtka i odcięte końcówki wrzucić do naczynia malaksera lub blendera.
  3. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do żółtek. Dodać serek kremowy, majonez, musztardę i sól. Wszystko zblendować. Przerywać blendowanie co kilkanaście sekund, by ściągnąć pastę ze ścianek. Po uzyskaniu jednolitej pasty spróbować i w razie potrzeby dosolić.
  4. Farsz nakładać do połówek jajek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z końcówką 9mm okrągłą lub w kształcie gwiazdki. Gotowe jajka udekorować listkami bazylii.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 7-8 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Jajka faszerowane to idealna propozycja na zasiadane imprezy rodzinne, czy bardziej formalne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tych kolorowych przystawek jest bardzo proste, a ich smak dorównuje atrakcyjnemu wyglądowi. Listki bazylii służą nie tylko dekoracji, ale też świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Jajka polecam serwować z ulubionym pieczywem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć do garnuszka i zalać wodą, aż pokryje je w całości. Wstawić do grzania, aż woda się zagotuje. Od tego momentu jajka gotować 7-8 minut. Następnie zalać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia.
  2. Po tym czasie obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Białka ułożyć dnem do góry i z każdego odkrawać sam wierzchołek wypukłości – dzięki temu można je bez trudu ułożyć na talerzu. Odłożyć na bok, a żółtka i odcięte końcówki wrzucić do naczynia malaksera lub blendera.
  3. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do żółtek. Dodać serek kremowy, majonez, musztardę i sól. Wszystko zblendować. Przerywać blendowanie co kilkanaście sekund, by ściągnąć pastę ze ścianek. Po uzyskaniu jednolitej pasty spróbować i w razie potrzeby dosolić.
  4. Farsz nakładać do połówek jajek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z końcówką 9mm okrągłą lub w kształcie gwiazdki. Gotowe jajka udekorować listkami bazylii.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: