Słodki stół - co w nim zawrzeć, żeby zrobił niezapomniane wrażenie

Słodki stół - co w nim zawrzeć, żeby zrobił niezapomniane wrażenie

17298741009811.png

Słodkie stoły to nie tylko sposób na atrakcyjne wyeksponowanie deserów na imprezie. To także dodatkowy element, który może nadać twojemu przyjęciu wybranego charakteru oraz coś, co goście będą pamiętać jeszcze długo po jego zakończeniu. Ale żeby uzyskać wymarzony efekt, trzeba mieć odpowiedni plan.

A więc po kolei:


 

Czym jest słodki stół?

To dokładnie to, na co brzmi. To stół zastawiony różnorodnym słodkim poczęstunkiem, tj. ciastami, babeczkami, monoporcjami itp. Od paru lat cieszy się dużą popularnością na różnych przyjęciach, szczególnie weselach, komuniach i chrzcinach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zorganizować go również na mniejszej imprezie. Chodzi po prostu o to, by dla słodkich przekąsek urządzić oddzielny, atrakcyjnie się prezentujący kącik. Dzięki temu wybór słodkości będzie dla gości bardziej oczywisty, a stół można ciekawie wkomponować w dekoracje przyjęcia.

Co podać?

Prym na słodkich stołach wiodą monoporcje - nazywa się tak niewielkie, indywidualnie podane porcje deserów, z których każda tworzy pełny deser. Wybór jest ogromny. Możesz postawić na mini desery w słoiczkach lub szklankach, np. musy, kremy lub małe porcje tiramisu. Z drugiej strony na słodkim stole świetnie wyglądają eklery, makaroniki, bezy z kremem oraz małe babeczki. Nie musi to być nic bardzo skomplikowanego - ładnie podane monoporcje przyciągają wzrok, a ponieważ nie trzeba bawić się w ich krojenie, ludzie chętnie się nimi częstują. Warto, żeby porcje były niewielkie, bo wtedy łatwiej spróbować kilku różnych opcji.

Poza kilkoma rodzajami monoporcji polecam podać też przynajmniej jedno (zależnie od planowanej liczby gości) całe ciasto, wstępnie pokrojone na kawałki. Najlepiej, jeśli będzie okrągłe i wyjęte z blachy - takie najładniej się prezentuje. Poza tym, jego rodzaj jest całkowicie dowolny. Ciasto wyeksponowane na podniesionej paterze dopełnia całości słodkiego stołu, a w dodatku spodoba się tym gościom, którzy nie są jeszcze przekonani do nowych trendów.

Ostatnie miejsca przeznacz na proste dodatki takie jak cukierki, lizaki, draże itp. Świetnie wyglądają wsypane do szklanych mis albo słojów. Na słodkim stole możesz też postawić dozownik z lemoniadą albo innym napojem - te świetnie wyglądają, gdy do środka wrzuci się trochę pokrojonych owoców i listków mięty.

Jak podać?

Wyciągnij wszystkie naczynia (i nie tylko - weź też deski do krojenia, tacki itp.), które mogą posłużyć za podstawkę na serwowane słodkości i zastanów się, które będą do siebie pasować. Najlepiej, żeby każdy rodzaj deseru miał oddzielny talerz/paterę, więc dopasuj do siebie ich liczby. Gdy już wybierzesz zastawę, weź się za szykowanie całości.

Za słodki stół może posłużyć nie tylko stół jako taki - to może być także komoda, kredens, czy nawet regał drabinkowy. Ważne, żeby dało się tam wszystko wygodnie pomieścić. Zacznij od rozłożenia obrusu lub innego dekoracyjnego materiału. Następnie rozstaw niezbędne naczynia. Na koniec wypełnij pozostałą przestrzeń wybranymi dekoracjami - np. kwiatami (w wazonie lub nie), zdjęciami, kołem z imieniem itp.

Pamiętaj, żeby dekoracje słodkiego stołu współgrały z tematem/okazją imprezy. Możesz nawet dopasować podawane desery kolorystycznie, stosując odpowiednie polewy, posypki, czy kremy.


To teraz zabieraj się do pracy. Możesz naprawdę zaszaleć ze swoją kreatywnością! Zacznij, a zobaczysz, że tworzenie słodkiego stołu to mnóstwo dobrej zabawy ;)

A po więcej wskazówek na temat szykowania imprezy zajrzyj na mojego Instagrama lub do Wskazówek.

Dodaj komentarz