- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
- W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
- Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).
Muffinki czekoladowe z wiśniami
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
- W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
- Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz