- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: 25 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
 
                                            - W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
 
                                            - Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
 
                                            - Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).
 
                                    
                
                
                
                    
                    Muffinki czekoladowe z wiśniami
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: 25 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
 
                                                    - W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
 
                                                    - Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
 
                                                    - Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz