Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Słodkości 18 Ostatnia aktualizacja: Apr 04, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowe z wiśniami
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
  2. W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  3. Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
  4. Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).

Muffinki czekoladowe z wiśniami



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Wilgotne i z intensywnym smakiem mlecznej czekolady, te muffinki zawsze są hitem. Można do nich z powodzeniem użyć wiśni mrożonych (nie trzeba ich nawet rozmrażać przed dodaniem) lub świeżych - tak czy siak wychodzą przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser po zasiadanym obiedzie lub element słodkiego stołu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, skrobię, cukier, przesiane przez sitko kakao, sól oraz proszek do pieczenia.
  2. W oddzielnej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  3. Płynne składniki dodać do suchych i połączyć szpatułką. Zanim składniki połączą się całkowicie, dosypać jeszcze mrożone wiśnie i potem dokończyć mieszanie.
  4. Masę przekładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, prawie do pełna. Ciasto starcza na około 20 muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215st.C (grzanie góra-dół) i piec 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175st.C i piec kolejne 15 minut albo do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na kratce).

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: