- Czas przygotowania: 2,5 godz.
 
                        - Czas gotowania: 8-9 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
 
                                            - Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
 
                                            - Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
 
                                            - Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
 
                                            - Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
 
                                            - Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Ciasteczka brownie
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 2,5 godz.
 
                            - Czas gotowania: 8-9 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
 
                                                    - Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
 
                                                    - Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
 
                                                    - Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
 
                                                    - Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
 
                                                    - Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz