- Czas przygotowania: 2,5 godz.
- Czas gotowania: 8-9 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.
Składniki
Przygotowanie
- Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
- Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
- Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
- Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
Ciasteczka brownie
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 2,5 godz.
- Czas gotowania: 8-9 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.
Składniki
Przygotowanie
- Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
- Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
- Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
- Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz