Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Na słodko 63 Ostatnia aktualizacja: May 31, 2024 Utworzone: May 05, 2024
Ciasteczka brownie Ciasteczka brownie Ciasteczka brownie
  • Czas przygotowania: 2,5 godz.
  • Czas gotowania: 8-9 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
  3. Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
  4. Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
  6. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.

Ciasteczka brownie



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 2,5 godz.
  • Czas gotowania: 8-9 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Intensywnie czekoladowe ciasteczka, przystrojone białą czekoladą nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. Lekko chrupiące brzegi przechodzą w miękkie i lepkie wnętrze. Pachną obłędnie i równie dobrze smakują. Łączą w sobie najlepsze cechy brownie z wygodną, atrakcyjną formą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać połamaną w kostki czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do połączenia. Następnie stopniowo dosypywać cukier, aż wszystko się połączy (kryształki cukru nadal będą widoczne). Zdjąć z gazu, wmieszać aromat waniliowy i odstawić do ostygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku i od razu miksować.
  3. Dodać przesiane przez sitko kakao i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać szpatułką prawie do całkowitego połączenia.
  4. Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (dropsów nie rozdrabniać bardziej) i 2/3 wsypać do masy. Wymieszać szpatułką, aż wszystko się połączy. Gotową masę przykryć szczelnie folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać 1-1½ łyżki masy i formować z niej kulki. Kulki układać na blaszce (wyłożyć 5-6 ciastek na jedną blachę; zostawiać przestrzeń między ciastkami, ponieważ będą się rozpływać w trakcie pieczenia), delikatnie spłaszczać i nakładać na wierzch kilka dodatkowych kawałków białej czekolady. Można zostawić trochę czekolady do dekoracji po pieczeniu. Piec 8-9 minut.
  6. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie. Zostawić je na kilkanaście minut do przestygnięcia, po czym udekorować wierzch pozostałą białą czekoladą. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia i stężenia.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: