- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: 1 godz.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Beziki cieszą się popularnością na większości imprez, szczególnie gdy podamy je w ciekawej formie. Pałeczki bezowe, przypominające chmurki przyciągają wzrok i zadowolą każdego amatora słodyczy. Chrupkie z wierzchu, w środku są puszyste i lekko ciągnące. A żeby przełamać nieco ich intensywną słodycz, warto podać je z lekko kwaskowym sosem z ulubionych czerwonych owoców. Osobiście polecam wiśnie, maliny lub truskawki.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Pałeczki bezowe: 
Białka (powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową) umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i zacząć miksować na niskich obrotach. Po około 30 sekundach stopniowo zwiększyć obroty do maksymalnych. Następnie, cały czas miksując, dodawać porcjami cukier. Po dodaniu całości miksować jeszcze 8 minut. Po tym czasie nabrać trochę masy na palec i rozetrzeć między palcami. Jeśli da się wyczuć nierozpuszczony cukier, miksować jeszcze 3-4 minuty.
 
                                            - Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 9mm i nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt płaskich spiralek o długości mniej więcej 10cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110st.C z termoobiegiem lub 120st.C przy grzaniu góra-dół i suszyć przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać. Zostawić bezy do całkowitego przestygnięcia w piekarniku.
 
                                            - Sos: 
Owoce umieścić w garnuszku o grubym dnie wraz z sokiem z cytryny i ustawić na średnim grzaniu. Wiśnie wcześniej wydrylować.
 
                                            - Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie i gotować delikatnie przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zmiksować owoce za pomocą blendera na jednolity sos. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
 
                                            - Całość przelać przez sitko do miseczki i podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Paluszki bezowe z sosem owocowym
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: 1 godz.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Beziki cieszą się popularnością na większości imprez, szczególnie gdy podamy je w ciekawej formie. Pałeczki bezowe, przypominające chmurki przyciągają wzrok i zadowolą każdego amatora słodyczy. Chrupkie z wierzchu, w środku są puszyste i lekko ciągnące. A żeby przełamać nieco ich intensywną słodycz, warto podać je z lekko kwaskowym sosem z ulubionych czerwonych owoców. Osobiście polecam wiśnie, maliny lub truskawki.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Pałeczki bezowe: 
Białka (powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową) umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i zacząć miksować na niskich obrotach. Po około 30 sekundach stopniowo zwiększyć obroty do maksymalnych. Następnie, cały czas miksując, dodawać porcjami cukier. Po dodaniu całości miksować jeszcze 8 minut. Po tym czasie nabrać trochę masy na palec i rozetrzeć między palcami. Jeśli da się wyczuć nierozpuszczony cukier, miksować jeszcze 3-4 minuty.
 
                                                    - Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 9mm i nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt płaskich spiralek o długości mniej więcej 10cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110st.C z termoobiegiem lub 120st.C przy grzaniu góra-dół i suszyć przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać. Zostawić bezy do całkowitego przestygnięcia w piekarniku.
 
                                                    - Sos: 
Owoce umieścić w garnuszku o grubym dnie wraz z sokiem z cytryny i ustawić na średnim grzaniu. Wiśnie wcześniej wydrylować.
 
                                                    - Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie i gotować delikatnie przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zmiksować owoce za pomocą blendera na jednolity sos. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
 
                                                    - Całość przelać przez sitko do miseczki i podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz