- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 1 godz.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Beziki cieszą się popularnością na większości imprez, szczególnie gdy podamy je w ciekawej formie. Pałeczki bezowe, przypominające chmurki przyciągają wzrok i zadowolą każdego amatora słodyczy. Chrupkie z wierzchu, w środku są puszyste i lekko ciągnące. A żeby przełamać nieco ich intensywną słodycz, warto podać je z lekko kwaskowym sosem z ulubionych czerwonych owoców. Osobiście polecam wiśnie, maliny lub truskawki.
Składniki
Przygotowanie
- Pałeczki bezowe:
Białka (powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową) umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i zacząć miksować na niskich obrotach. Po około 30 sekundach stopniowo zwiększyć obroty do maksymalnych. Następnie, cały czas miksując, dodawać porcjami cukier. Po dodaniu całości miksować jeszcze 8 minut. Po tym czasie nabrać trochę masy na palec i rozetrzeć między palcami. Jeśli da się wyczuć nierozpuszczony cukier, miksować jeszcze 3-4 minuty.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 9mm i nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt płaskich spiralek o długości mniej więcej 10cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110st.C z termoobiegiem lub 120st.C przy grzaniu góra-dół i suszyć przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać. Zostawić bezy do całkowitego przestygnięcia w piekarniku.
- Sos:
Owoce umieścić w garnuszku o grubym dnie wraz z sokiem z cytryny i ustawić na średnim grzaniu. Wiśnie wcześniej wydrylować.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie i gotować delikatnie przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zmiksować owoce za pomocą blendera na jednolity sos. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
- Całość przelać przez sitko do miseczki i podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Paluszki bezowe z sosem owocowym
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 1 godz.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Beziki cieszą się popularnością na większości imprez, szczególnie gdy podamy je w ciekawej formie. Pałeczki bezowe, przypominające chmurki przyciągają wzrok i zadowolą każdego amatora słodyczy. Chrupkie z wierzchu, w środku są puszyste i lekko ciągnące. A żeby przełamać nieco ich intensywną słodycz, warto podać je z lekko kwaskowym sosem z ulubionych czerwonych owoców. Osobiście polecam wiśnie, maliny lub truskawki.
Składniki
Przygotowanie
- Pałeczki bezowe:
Białka (powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową) umieścić w misie miksera ze szczyptą soli i zacząć miksować na niskich obrotach. Po około 30 sekundach stopniowo zwiększyć obroty do maksymalnych. Następnie, cały czas miksując, dodawać porcjami cukier. Po dodaniu całości miksować jeszcze 8 minut. Po tym czasie nabrać trochę masy na palec i rozetrzeć między palcami. Jeśli da się wyczuć nierozpuszczony cukier, miksować jeszcze 3-4 minuty.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 9mm i nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt płaskich spiralek o długości mniej więcej 10cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110st.C z termoobiegiem lub 120st.C przy grzaniu góra-dół i suszyć przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać. Zostawić bezy do całkowitego przestygnięcia w piekarniku.
- Sos:
Owoce umieścić w garnuszku o grubym dnie wraz z sokiem z cytryny i ustawić na średnim grzaniu. Wiśnie wcześniej wydrylować.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć grzanie i gotować delikatnie przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zmiksować owoce za pomocą blendera na jednolity sos. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
- Całość przelać przez sitko do miseczki i podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz