- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Świeża czerwona salsa stanowi doskonały dodatek do nachosów, tacos, quesadillas i wielu innych przekąsek. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa wszelkie gotowe salsy w słoikach. Ponadto dzięki przygotowaniu całości od podstaw, można łatwo dozować ostrość, odpowiednio zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki.
Składniki
Przygotowanie
- Z pomidorów wykroić pestki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski, posolić i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie odcedzić wodę, która wyszła z warzyw pod wpływem soli.
- Dodać do warzyw sok z limonki, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i za pomocą blendera ręcznego zblendować częściowo tak, by mniej więcej połowa warzyw zachowała strukturę.
Warzywna czerwona salsa
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Świeża czerwona salsa stanowi doskonały dodatek do nachosów, tacos, quesadillas i wielu innych przekąsek. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa wszelkie gotowe salsy w słoikach. Ponadto dzięki przygotowaniu całości od podstaw, można łatwo dozować ostrość, odpowiednio zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki.
Składniki
Przygotowanie
- Z pomidorów wykroić pestki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski, posolić i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie odcedzić wodę, która wyszła z warzyw pod wpływem soli.
- Dodać do warzyw sok z limonki, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i za pomocą blendera ręcznego zblendować częściowo tak, by mniej więcej połowa warzyw zachowała strukturę.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz