- Czas przygotowania: 20 min.
 
                        - Czas gotowania: 10-15 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
 
                                            - Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
 
                                            - W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
 
                                            - Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
 
                                            - Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Chorizo meksykańskie
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 20 min.
 
                            - Czas gotowania: 10-15 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
 
                                                    - Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
 
                                                    - W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
 
                                                    - Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
 
                                                    - Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz