- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 10-15 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.
Składniki
Przygotowanie
- Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
- Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
- W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
- Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
- Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.
Chorizo meksykańskie
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 10-15 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.
Składniki
Przygotowanie
- Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
- Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
- W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
- Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
- Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz