Chorizo meksykańskie

Chorizo meksykańskie

Półprodukty 31 Ostatnia aktualizacja: Aug 04, 2024 Utworzone: Aug 04, 2024
Chorizo meksykańskie Chorizo meksykańskie Chorizo meksykańskie
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 10-15 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
  2. Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
  3. W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
  4. Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
  5. Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.

Chorizo meksykańskie



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 10-15 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Dostanie meksykańskiego chorizo, tj. surowej kiełbasy wieprzowej przyprawionej po meksykańsku w polskich sklepach graniczy z cudem. Na szczęście przygotowanie jej w domu nie jest aż takie skomplikowane. Istnieje wiele wariacji jeśli chodzi o kombinację przypraw, ale dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję tego aromatycznego mielonego mięsa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Papryczki chipotle zemleć w malakserze na pastę. W przypadku gotowych zmielonych papryczek w sosie nie trzeba nic z nimi robić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryczek.
  2. Liście laurowe namoczyć 10min. w gorącej wodzie. Następnie bardzo drobno posiekać, wyjąwszy ogonki. Ziele angielskie i goździki podprażyć na suchej patelni do momentu, aż wyczuwalny będzie ich aromat. Następnie utrzeć je w moździerzu. Twarde końcówki goździków czasami nie dają się utrzeć – w takim wypadku wyjąć je i wyrzucić.
  3. W misce umieścić mięso mielone, dodać do niego pastę z chipotle, wszystkie przyprawy, ocet i sól. Wymieszać dokładnie, najlepiej ręką.
  4. Tak przygotowane chorizo można formować w wałeczki i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki, jeśli ma być użyte w najbliższym czasie lub włożyć do zamrażarki.
  5. Przed spożyciem meksykańskie chorizo trzeba usmażyć! Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i dodać mięso. Łyżką lub szpatułą rozprowadzić je po patelni tak, żeby stykało się z nią jak największą powierzchnią. Smażyć 2 minuty na wysokiej mocy palnika, a następnie zmniejszyć moc i dopiero wtedy zacząć mieszać mięso. Smażyć jeszcze 5-6 minut, po czym przykryć pokrywką i dusić ok. 5min.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: