- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 7 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Szybki i prosty sposób na przygotowanie łupinek pszennych do mini tacosów. Dzięki tej technice otrzymamy sztywne, ale kruche i delikatne łupinki do tacos, które z łatwością można nadziać dowolnym farszem.
Składniki
Przygotowanie
- Potrzebna będzie miseczka lub wykrawaczka o średnicy 10-11cm.
- Z dużych tortilli wyciąć kółka za pomocą wykrawaczki lub nożem wokół położonej do góry dnem miseczki. Z każdej tortilli powinny wyjść 3 mniejsze kółka. Resztek tortilli nie wyrzucać! Można z nich przygotować np. chrupiący dodatek do sałatek.
- Kółeczka ułożyć na leżącej do góry nogami kratce od piekarnika w taki sposób, żeby dwa pręty były pod tortillą, a otaczające nad (zobacz zdjęcia). Piekarnik nagrzać do 150st.C z termoobiegiem. Kratkę wsunąć częściowo do piekarnika i wtedy zaginać boki tortilli do dołu i ściskać lekko do środka, żeby utworzyć kształt muszelek do taco. Piec 7 minut, po czym wyłączyć i otworzyć piekarnik, żeby pozwolić łupinkom wystygnąć.
Łupiny do mini tacos pszennych
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 7 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Szybki i prosty sposób na przygotowanie łupinek pszennych do mini tacosów. Dzięki tej technice otrzymamy sztywne, ale kruche i delikatne łupinki do tacos, które z łatwością można nadziać dowolnym farszem.
Składniki
Przygotowanie
- Potrzebna będzie miseczka lub wykrawaczka o średnicy 10-11cm.
- Z dużych tortilli wyciąć kółka za pomocą wykrawaczki lub nożem wokół położonej do góry dnem miseczki. Z każdej tortilli powinny wyjść 3 mniejsze kółka. Resztek tortilli nie wyrzucać! Można z nich przygotować np. chrupiący dodatek do sałatek.
- Kółeczka ułożyć na leżącej do góry nogami kratce od piekarnika w taki sposób, żeby dwa pręty były pod tortillą, a otaczające nad (zobacz zdjęcia). Piekarnik nagrzać do 150st.C z termoobiegiem. Kratkę wsunąć częściowo do piekarnika i wtedy zaginać boki tortilli do dołu i ściskać lekko do środka, żeby utworzyć kształt muszelek do taco. Piec 7 minut, po czym wyłączyć i otworzyć piekarnik, żeby pozwolić łupinkom wystygnąć.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz