- Czas przygotowania: 1,5 godz.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Średni
Drukuj
Przygotowanie tych uroczych przekąsek wymaga sporo pracy, ale efekt jest zachwycający. Mini burgery prezentują się świetnie na imprezowym stole, a ponadto są po prostu przepyszne. Dodanie masła do samych "kotletów" powoduje, że wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze.
W przepisie podaję najbardziej klasyczne dodatki warzywne, ale można je zmieniać wedle upodobań. Jeśli chcesz zachwycić gości burgerami zrobionymi od podstaw przez ciebie, polecam mój przepis na Bułeczki do mini burgerów, ale takie bułki można kupić także w wielu sklepach.
Życzę smacznego i pięknych mini burgerów!
Składniki
Przygotowanie
- Mięso przełożyć do miski, wsypać pieprz i wyrobić wszystko dłonią. Masło (powinno być bardzo zimne, najlepiej na 10-15 minut przed użyciem włożyć je do zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Całość szybko wyrobić, dbając o to, żeby nie powstały miejsca, w których masło sklei się z powrotem w duże kawałki. Chodzi o to, żeby kawałki masła były mniej więcej równomiernie rozprowadzone w całości masy. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i uformować z niego 16 kulek zbliżonej wielkości. Znowu wstawić na pół godziny do lodówki.
- Bułki przekroić na pół i przekrojoną powierzchnią ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni. Opiekać kilka minut, aż zrobią się chrupiące.
- Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem. Powstałym sosem posmarować obie połowy opieczonych bułek
- Pomidora pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w okrągłe plastry – żeby to osiągnąć, trzeba ją kroić od górnej lub dolnej strony, nie zaś od boku. Takie plastry można następnie podzielić na krążki. Zarówno pomidora, jak i cebulę posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie osuszyć je z uwolnionej wody ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Ogórka pokroić w plasterki i również osuszyć.
- Mięso wyjąć ponownie z lodówki. Każdą kulkę spłaszczać, aż powstanie dysk o grubości ok. 0,5cm. Każdego burgera obficie posolić od góry. Na dużą patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i mocno go podgrzać. Burgery wkładać na rozgrzany olej i smażyć 2 minuty. Po tym czasie obrócić i smażyć jeszcze 15-30 sekund. Od razu zdjąć i odłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na każdym burgerze położyć ćwiartkę plasterka topionego sera.
- Na połówkę bułki układać najpierw 2-3 plasterki ogórka, następnie burgera z serem, pomidora i na koniec kilka krążków cebuli. Całość przykryć drugą połówką bułki i przekłuć wykałaczką, żeby się trzymało.
Mini burgery
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 1,5 godz.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Przygotowanie tych uroczych przekąsek wymaga sporo pracy, ale efekt jest zachwycający. Mini burgery prezentują się świetnie na imprezowym stole, a ponadto są po prostu przepyszne. Dodanie masła do samych "kotletów" powoduje, że wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze.
W przepisie podaję najbardziej klasyczne dodatki warzywne, ale można je zmieniać wedle upodobań. Jeśli chcesz zachwycić gości burgerami zrobionymi od podstaw przez ciebie, polecam mój przepis na Bułeczki do mini burgerów, ale takie bułki można kupić także w wielu sklepach.
Życzę smacznego i pięknych mini burgerów!
Składniki
Przygotowanie
- Mięso przełożyć do miski, wsypać pieprz i wyrobić wszystko dłonią. Masło (powinno być bardzo zimne, najlepiej na 10-15 minut przed użyciem włożyć je do zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Całość szybko wyrobić, dbając o to, żeby nie powstały miejsca, w których masło sklei się z powrotem w duże kawałki. Chodzi o to, żeby kawałki masła były mniej więcej równomiernie rozprowadzone w całości masy. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i uformować z niego 16 kulek zbliżonej wielkości. Znowu wstawić na pół godziny do lodówki.
- Bułki przekroić na pół i przekrojoną powierzchnią ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni. Opiekać kilka minut, aż zrobią się chrupiące.
- Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem. Powstałym sosem posmarować obie połowy opieczonych bułek
- Pomidora pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w okrągłe plastry – żeby to osiągnąć, trzeba ją kroić od górnej lub dolnej strony, nie zaś od boku. Takie plastry można następnie podzielić na krążki. Zarówno pomidora, jak i cebulę posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie osuszyć je z uwolnionej wody ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Ogórka pokroić w plasterki i również osuszyć.
- Mięso wyjąć ponownie z lodówki. Każdą kulkę spłaszczać, aż powstanie dysk o grubości ok. 0,5cm. Każdego burgera obficie posolić od góry. Na dużą patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i mocno go podgrzać. Burgery wkładać na rozgrzany olej i smażyć 2 minuty. Po tym czasie obrócić i smażyć jeszcze 15-30 sekund. Od razu zdjąć i odłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na każdym burgerze położyć ćwiartkę plasterka topionego sera.
- Na połówkę bułki układać najpierw 2-3 plasterki ogórka, następnie burgera z serem, pomidora i na koniec kilka krążków cebuli. Całość przykryć drugą połówką bułki i przekłuć wykałaczką, żeby się trzymało.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz