- Czas przygotowania: 2,5 godz.
- Czas gotowania: 18 min.
- Trudność:
Trudny
Drukuj
Poniższy przepis wykorzystuje tzw. technikę tangzhong, zwaną po polsku wodną zasmażką. Technika ta pochodzi z Chin i pozwala wypiekać pieczywo o bardziej puszystej konsystencji, dłużej utrzymujące świeżość.
Moje bułeczki do burgerów wychodzą zwarte, dzięki czemu nie nasiąkają od dodatków, nawet po kilku godzinach, ale jednocześnie puszyste. Ponadto dzięki wykorzystanej technice można upiec je już dzień wcześniej.
Składniki
Przygotowanie
- Pasta tangzhong: 60ml mleka, 30ml wody i 20g mąki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), aż całość zgęstnieje do konsystencji gęstej pasty. Przełożyć do czystej miseczki i odstawić do ostygnięcia.
- Drożdże wsypać do 120ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do misy miksera wsypać 400g mąki, sól i cukier. Dolać mleko z drożdżami i zacząć miksować na niskich obrotach końcówkami do ugniatania ciasta. Dodać przestudzoną pastę tangzhong i miksować dalej, aż wszystko się połączy. Dodać jajko i przeciśniętego przez praskę batata. Całość miksować do połączenia, a na koniec dodać masło i miksować, aż utworzy się jednolita kula odchodząca od ścianek misy.
*Podpowiedź: Ciasto można też zagnieść ręcznie, ale wymaga to sporo czasu i pracy rąk, dlatego osobiście wolę robić to mikserem. Najlepszy do tego zadania byłby mikser planetarny.
- Blat podsypać niewielką ilością mąki. Wyłożyć na niego ciasto i zagnieść je dosłownie przez chwilę, a następnie uformować kulę i włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wyciągnąć je z miski, uformować z niego walec i przekroić go na pół. Z każdej połowy uformować kulę i przekroić ją na ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę na pół. Otrzymane 16 kawałków uformować w kulki - ciasto chwytać dwoma palcami z boków i zawijać je do środka. Powtarzać proces, aż cały obwód zostanie zawinięty. Wtedy obrócić kawałek do góry nogami i formować kulkę między dłońmi, przesuwając jednocześnie jedną do przodu, a drugą do tyłu po powierzchni blatu. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia, zostawiając kilka centymetrów między kolejnymi. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem łyżki mleka. Piekarnik nagrzać do 190st.C (grzanie góra-dół). Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać szczyptą sezamu. Piec 18 minut, w razie potrzeby przekręcając blaszkę w połowie czasu, żeby bułeczki równomiernie się upiekły.
Bułeczki do mini burgerów
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 2,5 godz.
- Czas gotowania: 18 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Trudny
Poniższy przepis wykorzystuje tzw. technikę tangzhong, zwaną po polsku wodną zasmażką. Technika ta pochodzi z Chin i pozwala wypiekać pieczywo o bardziej puszystej konsystencji, dłużej utrzymujące świeżość.
Moje bułeczki do burgerów wychodzą zwarte, dzięki czemu nie nasiąkają od dodatków, nawet po kilku godzinach, ale jednocześnie puszyste. Ponadto dzięki wykorzystanej technice można upiec je już dzień wcześniej.
Składniki
Przygotowanie
- Pasta tangzhong: 60ml mleka, 30ml wody i 20g mąki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), aż całość zgęstnieje do konsystencji gęstej pasty. Przełożyć do czystej miseczki i odstawić do ostygnięcia.
- Drożdże wsypać do 120ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do misy miksera wsypać 400g mąki, sól i cukier. Dolać mleko z drożdżami i zacząć miksować na niskich obrotach końcówkami do ugniatania ciasta. Dodać przestudzoną pastę tangzhong i miksować dalej, aż wszystko się połączy. Dodać jajko i przeciśniętego przez praskę batata. Całość miksować do połączenia, a na koniec dodać masło i miksować, aż utworzy się jednolita kula odchodząca od ścianek misy.
*Podpowiedź: Ciasto można też zagnieść ręcznie, ale wymaga to sporo czasu i pracy rąk, dlatego osobiście wolę robić to mikserem. Najlepszy do tego zadania byłby mikser planetarny.
- Blat podsypać niewielką ilością mąki. Wyłożyć na niego ciasto i zagnieść je dosłownie przez chwilę, a następnie uformować kulę i włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wyciągnąć je z miski, uformować z niego walec i przekroić go na pół. Z każdej połowy uformować kulę i przekroić ją na ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę na pół. Otrzymane 16 kawałków uformować w kulki - ciasto chwytać dwoma palcami z boków i zawijać je do środka. Powtarzać proces, aż cały obwód zostanie zawinięty. Wtedy obrócić kawałek do góry nogami i formować kulkę między dłońmi, przesuwając jednocześnie jedną do przodu, a drugą do tyłu po powierzchni blatu. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia, zostawiając kilka centymetrów między kolejnymi. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem łyżki mleka. Piekarnik nagrzać do 190st.C (grzanie góra-dół). Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać szczyptą sezamu. Piec 18 minut, w razie potrzeby przekręcając blaszkę w połowie czasu, żeby bułeczki równomiernie się upiekły.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz