Planowanie menu na imprezę krok po kroku

Planowanie menu na imprezę krok po kroku

1719002448848.png

Czy planowanie menu na imprezę przyprawia cię o ból głowy? Może martwisz się, że goście nie będą zadowoleni i wyjdą wcześniej, żeby pojechać na pizzę?

Mam dla ciebie dobrą wiadomość. Planowanie menu wcale nie musi być trudne, ani męczące. Odpowiedz sobie na te kilka prostych pytań, a zaplanowanie poczęstunku stanie się dużo łatwiejsze.

A ty zachwycisz gości nie tylko smacznym jedzeniem, ale i doskonałym nastrojem.


Pytanie 1.:

Impreza zasiadana czy bufetowa?

  • menu będzie zależeć od tego, czy zamierzasz urządzić przyjęcie zasiadane, czy przygotować bufet, z którego każdy może się częstować

  • niektóre potrawy dużo wygodniej jest jeść przy stole, niż z talerzykiem w ręku na kanapie, więc koniecznie weź to pod uwagę przy planowaniu poczęstunku

  • jeśli zapewnisz każdemu wygodne miejsce przy stole, może sobie pozwolić na większą dowolność – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać danie w sosie takie, jak gulasz, przystawki wymagające pokrojenia, czy nawet zupę

  • jeśli jednak nie masz takiej możliwości lub po prostu wolisz inaczej zorganizować przyjęcie, postaw lepiej na “wygodniejsze” przekąski, np. sałatki lub fingerfoods

 

Pytanie 2.:

Z daniem głównym czy bez?

  • serwowanie głównego dania właściwie odpada, jeśli nie masz odpowiednio dużo miejsca, by posadzić każdego gościa przy stole

  • natomiast, jeśli planujesz imprezę zasiadaną, to możesz postawić na 1 z 3 opcji:

    • danie główne + parę przystawek/przekąsek

    • same przekąski w większej ilości

    • samo danie główne, wtedy najlepiej 2-daniowe z deserem

  • przyjęcie z serwowanym daniem głównym będzie miało bardziej uroczysty charakter, podczas gdy to z samymi przekąskami zachowa nieco luźniejszy kształt

 

Pytanie 3.:

Ilu będzie gości?

  • jedna z najważniejszych kwestii przy planowaniu menu na imprezę

  • od liczby gości będzie uzależniona zarówno liczba podawanych przekąsek czy potraw, jak i ilość każdej z nich

  • dużo więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule Ile jedzenia przygotować na imprezę? 8 porad dla gospodarzy amatorów, w którym mocno się w niego zagłębiam

 

Pytanie 4.:

Czy goście mają szczególne ograniczenia żywieniowe?

  • zakładam, że chciał(a)byś, by każdy z twoich gości mógł skosztować czegoś z poczęstunku

  • w takim razie dobrze, żebyś wziął/wzięła pod uwagę ograniczenia żywieniowe zaproszonych osób

  • być może ktoś z gości jest wegetarianinem lub nie może spożywać glutenu?

    • upewnij się na czym stoisz już na etapie planowania poczęstunku u postaraj się uwzględnić wymagania gości

  • oczywiście nie znaczy to, że musisz dopasować całe menu do jednej osoby, ale warto, żeby wśród serwowanych dań, znalazły się 1-2 opcje, które spełnią jej wymagania

    • nie przygotowuj specjalnej, mniejszej porcji takiej potrawy!

    • lepiej zastąpić nią inną planowaną przekąskę, bo z pewnością inni goście również chętnie się nią poczęstują

 

Pytanie 5.:

Ile różnych potraw przygotować?

  • poza ilością każdej potrawy, ważne jest też ile różnych zaserwujesz

  • im więcej, tym większa szansa, że każdy znajdzie coś dla siebie

    • ale nie ma co przesadzać, bo albo spędzisz w kuchni 2 tygodnie albo na każde danie załapią się najwyżej 2 osoby

  • osobiście lubię, żeby na stole (gdy urządzam imprezę bez dania głównego) znalazła się 1 sycąca sałatka (np. makaronowa lub z ryżem), a oprócz tego kilka opcji przekąsek, przy czym istotne, żeby zróżnicować je pod kątem składników i sposobu obróbki

    • przykładowy zestaw: mini kanapki z pastą z tuńczyka (bez obróki, na bazie pieczywa), smażone nuggetsy (tłuste, ale bez ciasta/pieczywa) i zapiekane warzywa (lekkostrawne i bezmięsne)

 

Pytanie 6.:

Czy impreza ma motyw przwodni?

  • wieczór panieński w różu, meksykańska fiesta, a może baby shower w oczekiwaniu na chłopca?

    • pomysłów jest mnóstwo, a doświadczenie z imprezy jeszcze lepsze, jeśli poza dekoracjami i strojami, również jedzenie wpisuje się w ustalony temat

  • możesz np. przygotować mini kofty i kanapeczki z chlebków pita na przyjęcie greckie lub zielone muffinki ze szpinakiem na przywitanie wiosny

 

Pytanie 7.:

Na co jest sezon?

  • a skoro o porach roku mowa, to warto wziąć pod uwagę na jakie produkty trwa akurat sezon

  • to pozwoli Ci podać pyszne świeże produkty, a także trochę oszczędzić

    • np. truskawki są dużo łatwiej dostępne, a przez to również tańsze na przełomie maja i czerwca, niż w lipcu czy sierpniu

  • wykorzystaj w pełni potencjał sezonu i zaserwuj zapiekane szparagi, sałatkę ze wczesnych ziemniaków lub faszerowane grzyby

 

Pytanie 8.:

Jakie masz możliwości?

  • ok, wymarzone menu zaplanowane, więc nadszedł czas na konfrontację z rzeczywistością

  • są 2 podstawowe kwestie do rozpatrzenia:

    • budżet

    • czas i umiejętności kulinarne, które możesz zainwestować w przygotowanie poczęstunku

  • czasami lepiej zrobić nieco mniej skomplikowane danie, które będzie równie dobre, a zajmie mniej czasu – dzięki temu zaoszczędzisz trochę energii i nerwów

  • trzeba też trzeźwo podejść do tematu pieniędzy

    • ceny jedzenia szybują w ostatnim czasie w górę, więc może się okazać, że zamiast łososia teriyaki, lepiej postawić na kurczaka w takim samym sosie – nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne, a przynajmniej wspomnienie wyświetlacza przy kasie w markecie nie zepsuje ci humoru na całą imprezę


To do roboty! Teraz, gdy już odpowiedziałeś/łaś sobie na wszystkie pytania, nie ma na co czekać. Trzeba zakasać rękawy i szykować się na pyszną ucztę ;D

Jeśli brak ci inspiracji, to zapraszam do moich przepisów. W blogowych zbiorach znajdziesz mnóstwo ciekawych, prostych i co najważniejsze, smakowitych przekąsek, które pokochają twoi goście. Smacznego!

Dodaj komentarz