Czy planowanie menu na imprezę przyprawia cię o ból głowy? Może martwisz się, że goście nie będą zadowoleni i wyjdą wcześniej, żeby pojechać na pizzę?
Mam dla ciebie dobrą wiadomość. Planowanie menu wcale nie musi być trudne, ani męczące. Odpowiedz sobie na te kilka prostych pytań, a zaplanowanie poczęstunku stanie się dużo łatwiejsze.
A ty zachwycisz gości nie tylko smacznym jedzeniem, ale i doskonałym nastrojem.
Pytanie 1.:
Impreza zasiadana czy bufetowa?
-
menu będzie zależeć od tego, czy zamierzasz urządzić przyjęcie zasiadane, czy przygotować bufet, z którego każdy może się częstować
-
niektóre potrawy dużo wygodniej jest jeść przy stole, niż z talerzykiem w ręku na kanapie, więc koniecznie weź to pod uwagę przy planowaniu poczęstunku
-
jeśli zapewnisz każdemu wygodne miejsce przy stole, może sobie pozwolić na większą dowolność – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać danie w sosie takie, jak gulasz, przystawki wymagające pokrojenia, czy nawet zupę
-
jeśli jednak nie masz takiej możliwości lub po prostu wolisz inaczej zorganizować przyjęcie, postaw lepiej na “wygodniejsze” przekąski, np. sałatki lub fingerfoods
Pytanie 2.:
Z daniem głównym czy bez?
-
serwowanie głównego dania właściwie odpada, jeśli nie masz odpowiednio dużo miejsca, by posadzić każdego gościa przy stole
-
natomiast, jeśli planujesz imprezę zasiadaną, to możesz postawić na 1 z 3 opcji:
-
danie główne + parę przystawek/przekąsek
-
same przekąski w większej ilości
-
samo danie główne, wtedy najlepiej 2-daniowe z deserem
-
-
przyjęcie z serwowanym daniem głównym będzie miało bardziej uroczysty charakter, podczas gdy to z samymi przekąskami zachowa nieco luźniejszy kształt
Pytanie 3.:
Ilu będzie gości?
-
jedna z najważniejszych kwestii przy planowaniu menu na imprezę
-
od liczby gości będzie uzależniona zarówno liczba podawanych przekąsek czy potraw, jak i ilość każdej z nich
-
dużo więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule Ile jedzenia przygotować na imprezę? 8 porad dla gospodarzy amatorów, w którym mocno się w niego zagłębiam
Pytanie 4.:
Czy goście mają szczególne ograniczenia żywieniowe?
-
zakładam, że chciał(a)byś, by każdy z twoich gości mógł skosztować czegoś z poczęstunku
-
w takim razie dobrze, żebyś wziął/wzięła pod uwagę ograniczenia żywieniowe zaproszonych osób
-
być może ktoś z gości jest wegetarianinem lub nie może spożywać glutenu?
-
upewnij się na czym stoisz już na etapie planowania poczęstunku u postaraj się uwzględnić wymagania gości
-
-
oczywiście nie znaczy to, że musisz dopasować całe menu do jednej osoby, ale warto, żeby wśród serwowanych dań, znalazły się 1-2 opcje, które spełnią jej wymagania
-
nie przygotowuj specjalnej, mniejszej porcji takiej potrawy!
-
lepiej zastąpić nią inną planowaną przekąskę, bo z pewnością inni goście również chętnie się nią poczęstują
-
Pytanie 5.:
Ile różnych potraw przygotować?
-
poza ilością każdej potrawy, ważne jest też ile różnych zaserwujesz
-
im więcej, tym większa szansa, że każdy znajdzie coś dla siebie
-
ale nie ma co przesadzać, bo albo spędzisz w kuchni 2 tygodnie albo na każde danie załapią się najwyżej 2 osoby
-
-
osobiście lubię, żeby na stole (gdy urządzam imprezę bez dania głównego) znalazła się 1 sycąca sałatka (np. makaronowa lub z ryżem), a oprócz tego kilka opcji przekąsek, przy czym istotne, żeby zróżnicować je pod kątem składników i sposobu obróbki
-
przykładowy zestaw: mini kanapki z pastą z tuńczyka (bez obróki, na bazie pieczywa), smażone nuggetsy (tłuste, ale bez ciasta/pieczywa) i zapiekane warzywa (lekkostrawne i bezmięsne)
-
Pytanie 6.:
Czy impreza ma motyw przwodni?
-
wieczór panieński w różu, meksykańska fiesta, a może baby shower w oczekiwaniu na chłopca?
-
pomysłów jest mnóstwo, a doświadczenie z imprezy jeszcze lepsze, jeśli poza dekoracjami i strojami, również jedzenie wpisuje się w ustalony temat
-
-
możesz np. przygotować mini kofty i kanapeczki z chlebków pita na przyjęcie greckie lub zielone muffinki ze szpinakiem na przywitanie wiosny
Pytanie 7.:
Na co jest sezon?
-
a skoro o porach roku mowa, to warto wziąć pod uwagę na jakie produkty trwa akurat sezon
-
to pozwoli Ci podać pyszne świeże produkty, a także trochę oszczędzić
-
np. truskawki są dużo łatwiej dostępne, a przez to również tańsze na przełomie maja i czerwca, niż w lipcu czy sierpniu
-
-
wykorzystaj w pełni potencjał sezonu i zaserwuj zapiekane szparagi, sałatkę ze wczesnych ziemniaków lub faszerowane grzyby
Pytanie 8.:
Jakie masz możliwości?
-
ok, wymarzone menu zaplanowane, więc nadszedł czas na konfrontację z rzeczywistością
-
są 2 podstawowe kwestie do rozpatrzenia:
-
budżet
-
czas i umiejętności kulinarne, które możesz zainwestować w przygotowanie poczęstunku
-
-
czasami lepiej zrobić nieco mniej skomplikowane danie, które będzie równie dobre, a zajmie mniej czasu – dzięki temu zaoszczędzisz trochę energii i nerwów
-
trzeba też trzeźwo podejść do tematu pieniędzy
-
ceny jedzenia szybują w ostatnim czasie w górę, więc może się okazać, że zamiast łososia teriyaki, lepiej postawić na kurczaka w takim samym sosie – nic nie szkodzi, i tak będzie pyszne, a przynajmniej wspomnienie wyświetlacza przy kasie w markecie nie zepsuje ci humoru na całą imprezę
-
To do roboty! Teraz, gdy już odpowiedziałeś/łaś sobie na wszystkie pytania, nie ma na co czekać. Trzeba zakasać rękawy i szykować się na pyszną ucztę ;D
Jeśli brak ci inspiracji, to zapraszam do moich przepisów. W blogowych zbiorach znajdziesz mnóstwo ciekawych, prostych i co najważniejsze, smakowitych przekąsek, które pokochają twoi goście. Smacznego!
Dodaj komentarz