- Czas przygotowania: 30 min.
 
                        - Czas gotowania: 45-50 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
 
                                            - Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
 
                                            - Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
 
                                            - Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Ciasto limonkowe
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 30 min.
 
                            - Czas gotowania: 45-50 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
 
                                                    - Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
 
                                                    - Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
 
                                                    - Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz