Ciasto limonkowe

Ciasto limonkowe

Słodkości 21 Ostatnia aktualizacja: Apr 04, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Ciasto limonkowe Ciasto limonkowe
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 45-50 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
  2. Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
  3. Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
  4. Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.

Ciasto limonkowe



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 45-50 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
  2. Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
  3. Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
  4. Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: