- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 45-50 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.
Składniki
Przygotowanie
- Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
- Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
- Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
- Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.
Ciasto limonkowe
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: 45-50 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
To intensywnie limonkowe, słodkie, ale i kwaskowe ciasto to po prostu eksplozja smaku w najprostszej formie. Przygotowanie go jest szybkie i łatwe, a przy pieczeniu cały dom pachnie cudownie świeżo. Polecam to ciasto szczególnie w sezonie wiosenno-letnim - swoją lekkością dopełni każdą imprezę.
Składniki
Przygotowanie
- Cukier utrzeć ze skórką startą z 3 limonek. Dodać masło i dokładnie zmiksować.
- Dodać olej, 4 łyżki soku z limonki (tj. sok z 1 limonki) oraz jajka i zmiksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dolać mleko i delikatnie wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
- Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 45-50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy lub z paroma wilgotnymi okruchami. W połowie pieczenia warto obrócić ciasto.
- Gdy ciasto się piecze, cukier puder bardzo dokładnie wymieszać z 2 łyżkami soku z limonki (tj. sokiem z 1/2 limonki). Upieczone ciasto polać po wierzchu lukrem, a gdy trochę przestygnie, wyjąć z formy i przestudzić do końca na kratce. Wierzch udekorować skórką startą z połowy limonki.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz