Jajka faszerowane z pesto

Jajka faszerowane z pesto

Przystawki 42 Ostatnia aktualizacja: Apr 08, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Jajka faszerowane z pesto Jajka faszerowane z pesto Jajka faszerowane z pesto
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 7 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Jeśli znudziły się Wam klasyczne jajka w majonezie, to przychodzę z rozwiązaniem. Te jajka faszerowane pięknie wyglądają i zachwycają przywodzącym na myśl włoskie potrawy smakiem . Są wyczuwalnie bazyliowe, a dodatek parmezanu pogłębia ich smak. To świetna alternatywa dla tradycyjnych przystawek wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać je także na inne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo (włożyć na zimną wodę, gotować 7 minut od zagotowania, po czym zalać zimną wodą). Obrać i każde przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i umieścić je w miseczce.
  2. Do żółtek dodać pesto, majonez, parmezan i przyprawy. Dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Farsz nakładać do połówek jajek łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego np. z okrągłą końcówką. Na koniec przystroić parmezanem lub np. listkami bazylii.

Jajka faszerowane z pesto



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 7 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Jeśli znudziły się Wam klasyczne jajka w majonezie, to przychodzę z rozwiązaniem. Te jajka faszerowane pięknie wyglądają i zachwycają przywodzącym na myśl włoskie potrawy smakiem . Są wyczuwalnie bazyliowe, a dodatek parmezanu pogłębia ich smak. To świetna alternatywa dla tradycyjnych przystawek wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać je także na inne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo (włożyć na zimną wodę, gotować 7 minut od zagotowania, po czym zalać zimną wodą). Obrać i każde przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i umieścić je w miseczce.
  2. Do żółtek dodać pesto, majonez, parmezan i przyprawy. Dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Farsz nakładać do połówek jajek łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego np. z okrągłą końcówką. Na koniec przystroić parmezanem lub np. listkami bazylii.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: