- Czas przygotowania: 4 godz.
- Czas gotowania: 7 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Schab po warszawsku to gratka dla fanów mięs w galarecie. Jest jednocześnie wyrazisty i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. W sam raz nada się jako przystawka na wesela, chrzciny i inne zasiadane imprezy. Najlepiej podawać go z wyborem pieczywa.
Składniki
Przygotowanie
- Jajko ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody i wstawić do grzania, po zagotowaniu gotować 7 minut, po czym zalać zimną wodą. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszać z serkiem chrzanowym. Dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Żelatynę zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić do stężenia, a następnie roztopić w ciepłym bulionie. Doprawić cukrem i octem i zostawić do przestygnięcia.
- W tym czasie nakładać po około 1,5 łyżki farszu na każdy plaster schabu. Zginać plastry na pół i układać obok siebie w płytkim półmisku. Obok można ułożyć ulubione warzywa, np. kukurydzę, groszek, paprykę.
- Przestudzonym bulionem, który zaczyna już tężeć (można go wcześniej wstawić do lodówki i co jakieś 10-15 minut sprawdzać konsystencję) polać schab. Całość wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, żeby galareta stężała. Przystroić rzodkiewkami i serwować.
Schab po warszawsku
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 4 godz.
- Czas gotowania: 7 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Schab po warszawsku to gratka dla fanów mięs w galarecie. Jest jednocześnie wyrazisty i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. W sam raz nada się jako przystawka na wesela, chrzciny i inne zasiadane imprezy. Najlepiej podawać go z wyborem pieczywa.
Składniki
Przygotowanie
- Jajko ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody i wstawić do grzania, po zagotowaniu gotować 7 minut, po czym zalać zimną wodą. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszać z serkiem chrzanowym. Dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Żelatynę zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić do stężenia, a następnie roztopić w ciepłym bulionie. Doprawić cukrem i octem i zostawić do przestygnięcia.
- W tym czasie nakładać po około 1,5 łyżki farszu na każdy plaster schabu. Zginać plastry na pół i układać obok siebie w płytkim półmisku. Obok można ułożyć ulubione warzywa, np. kukurydzę, groszek, paprykę.
- Przestudzonym bulionem, który zaczyna już tężeć (można go wcześniej wstawić do lodówki i co jakieś 10-15 minut sprawdzać konsystencję) polać schab. Całość wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, żeby galareta stężała. Przystroić rzodkiewkami i serwować.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz