Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

Przystawki 17 Ostatnia aktualizacja: Apr 04, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Schab po warszawsku Schab po warszawsku Schab po warszawsku
  • Czas przygotowania: 4 godz.
  • Czas gotowania: 7 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Schab po warszawsku to gratka dla fanów mięs w galarecie. Jest jednocześnie wyrazisty i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. W sam raz nada się jako przystawka na wesela, chrzciny i inne zasiadane imprezy. Najlepiej podawać go z wyborem pieczywa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajko ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody i wstawić do grzania, po zagotowaniu gotować 7 minut, po czym zalać zimną wodą. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wymieszać z serkiem chrzanowym. Dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Żelatynę zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić do stężenia, a następnie roztopić w ciepłym bulionie. Doprawić cukrem i octem i zostawić do przestygnięcia.
  4. W tym czasie nakładać po około 1,5 łyżki farszu na każdy plaster schabu. Zginać plastry na pół i układać obok siebie w płytkim półmisku. Obok można ułożyć ulubione warzywa, np. kukurydzę, groszek, paprykę.
  5. Przestudzonym bulionem, który zaczyna już tężeć (można go wcześniej wstawić do lodówki i co jakieś 10-15 minut sprawdzać konsystencję) polać schab. Całość wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, żeby galareta stężała. Przystroić rzodkiewkami i serwować.

Schab po warszawsku



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 4 godz.
  • Czas gotowania: 7 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Schab po warszawsku to gratka dla fanów mięs w galarecie. Jest jednocześnie wyrazisty i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. W sam raz nada się jako przystawka na wesela, chrzciny i inne zasiadane imprezy. Najlepiej podawać go z wyborem pieczywa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajko ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody i wstawić do grzania, po zagotowaniu gotować 7 minut, po czym zalać zimną wodą. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wymieszać z serkiem chrzanowym. Dodać drobno pokrojoną rzodkiewkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Żelatynę zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić do stężenia, a następnie roztopić w ciepłym bulionie. Doprawić cukrem i octem i zostawić do przestygnięcia.
  4. W tym czasie nakładać po około 1,5 łyżki farszu na każdy plaster schabu. Zginać plastry na pół i układać obok siebie w płytkim półmisku. Obok można ułożyć ulubione warzywa, np. kukurydzę, groszek, paprykę.
  5. Przestudzonym bulionem, który zaczyna już tężeć (można go wcześniej wstawić do lodówki i co jakieś 10-15 minut sprawdzać konsystencję) polać schab. Całość wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, żeby galareta stężała. Przystroić rzodkiewkami i serwować.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: