- Czas przygotowania: 40 min.
 
                        - Czas gotowania: 25 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie mój tata, który opowiadał o tym, jak bardzo nie lubił w dzieciństwie jajek w sosie chrzanowym z ziemniakami. Postanowiłam nieco odświeżyć znienawidzone przez niego danie i w ten sposób powstała ta pyszna przystawka. W mojej wariacji charakteru dodają zapiekane ziemniaki, a sos chrzanowy podawany jest na zimno. Myślę, że z powodzeniem mogłabym ją podać tacie. Koniecznie również jej spróbujcie.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Jajka ugotować na twardo – przepiórcze włożyć na wrzątek i gotować 4 minuty, po czym zalać zimną wodą; kurze włożyć na zimną wodę, od zagotowania gotować 6-7 minut i zalać zimną wodą. Obrać, przekroić na połówki (lub na ćwiartki w przypadku jaj kurzych) i oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
 
                                            - Ziemniaki dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Większe pokroić w ćwiartki, mniejsze na połówki. Skropić oliwą i oprószyć solą – wymieszać, żeby całe były równomiernie nimi pokryte. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, w odstępach - żeby się nie stykały.
 
                                            - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.C (grzanie góra-dół) i piec 20 minut. Następnie każdego obrócić skórką do góry i piec kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć do przestudzenia.
 
                                            - W miseczce wymieszać chrzan z majonezem. Dodać śmietankę i sok z cytryny oraz sól i pieprz i ponownie wymieszać.
 
                                            - Na dno półmiska wyłożyć trochę sosu, na wierzchu ułożyć ziemniaki na przemian z połówkami jajek. Polać resztą sosu, przystroić np. szczypiorkiem lub rukolą i podawać.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Jajka w sosie chrzanowym z młodymi ziemniakami
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 40 min.
 
                            - Czas gotowania: 25 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie mój tata, który opowiadał o tym, jak bardzo nie lubił w dzieciństwie jajek w sosie chrzanowym z ziemniakami. Postanowiłam nieco odświeżyć znienawidzone przez niego danie i w ten sposób powstała ta pyszna przystawka. W mojej wariacji charakteru dodają zapiekane ziemniaki, a sos chrzanowy podawany jest na zimno. Myślę, że z powodzeniem mogłabym ją podać tacie. Koniecznie również jej spróbujcie.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Jajka ugotować na twardo – przepiórcze włożyć na wrzątek i gotować 4 minuty, po czym zalać zimną wodą; kurze włożyć na zimną wodę, od zagotowania gotować 6-7 minut i zalać zimną wodą. Obrać, przekroić na połówki (lub na ćwiartki w przypadku jaj kurzych) i oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
 
                                                    - Ziemniaki dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Większe pokroić w ćwiartki, mniejsze na połówki. Skropić oliwą i oprószyć solą – wymieszać, żeby całe były równomiernie nimi pokryte. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, w odstępach - żeby się nie stykały.
 
                                                    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.C (grzanie góra-dół) i piec 20 minut. Następnie każdego obrócić skórką do góry i piec kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć do przestudzenia.
 
                                                    - W miseczce wymieszać chrzan z majonezem. Dodać śmietankę i sok z cytryny oraz sól i pieprz i ponownie wymieszać.
 
                                                    - Na dno półmiska wyłożyć trochę sosu, na wierzchu ułożyć ziemniaki na przemian z połówkami jajek. Polać resztą sosu, przystroić np. szczypiorkiem lub rukolą i podawać.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz