- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie mój tata, który opowiadał o tym, jak bardzo nie lubił w dzieciństwie jajek w sosie chrzanowym z ziemniakami. Postanowiłam nieco odświeżyć znienawidzone przez niego danie i w ten sposób powstała ta pyszna przystawka. W mojej wariacji charakteru dodają zapiekane ziemniaki, a sos chrzanowy podawany jest na zimno. Myślę, że z powodzeniem mogłabym ją podać tacie. Koniecznie również jej spróbujcie.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo – przepiórcze włożyć na wrzątek i gotować 4 minuty, po czym zalać zimną wodą; kurze włożyć na zimną wodę, od zagotowania gotować 6-7 minut i zalać zimną wodą. Obrać, przekroić na połówki (lub na ćwiartki w przypadku jaj kurzych) i oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
- Ziemniaki dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Większe pokroić w ćwiartki, mniejsze na połówki. Skropić oliwą i oprószyć solą – wymieszać, żeby całe były równomiernie nimi pokryte. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, w odstępach - żeby się nie stykały.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.C (grzanie góra-dół) i piec 20 minut. Następnie każdego obrócić skórką do góry i piec kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć do przestudzenia.
- W miseczce wymieszać chrzan z majonezem. Dodać śmietankę i sok z cytryny oraz sól i pieprz i ponownie wymieszać.
- Na dno półmiska wyłożyć trochę sosu, na wierzchu ułożyć ziemniaki na przemian z połówkami jajek. Polać resztą sosu, przystroić np. szczypiorkiem lub rukolą i podawać.
Jajka w sosie chrzanowym z młodymi ziemniakami
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie mój tata, który opowiadał o tym, jak bardzo nie lubił w dzieciństwie jajek w sosie chrzanowym z ziemniakami. Postanowiłam nieco odświeżyć znienawidzone przez niego danie i w ten sposób powstała ta pyszna przystawka. W mojej wariacji charakteru dodają zapiekane ziemniaki, a sos chrzanowy podawany jest na zimno. Myślę, że z powodzeniem mogłabym ją podać tacie. Koniecznie również jej spróbujcie.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo – przepiórcze włożyć na wrzątek i gotować 4 minuty, po czym zalać zimną wodą; kurze włożyć na zimną wodę, od zagotowania gotować 6-7 minut i zalać zimną wodą. Obrać, przekroić na połówki (lub na ćwiartki w przypadku jaj kurzych) i oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
- Ziemniaki dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Większe pokroić w ćwiartki, mniejsze na połówki. Skropić oliwą i oprószyć solą – wymieszać, żeby całe były równomiernie nimi pokryte. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, w odstępach - żeby się nie stykały.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.C (grzanie góra-dół) i piec 20 minut. Następnie każdego obrócić skórką do góry i piec kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć do przestudzenia.
- W miseczce wymieszać chrzan z majonezem. Dodać śmietankę i sok z cytryny oraz sól i pieprz i ponownie wymieszać.
- Na dno półmiska wyłożyć trochę sosu, na wierzchu ułożyć ziemniaki na przemian z połówkami jajek. Polać resztą sosu, przystroić np. szczypiorkiem lub rukolą i podawać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz