Sałatka ze świeżego brokuła

Sałatka ze świeżego brokuła

Sałatki 15 Ostatnia aktualizacja: Apr 04, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Sałatka ze świeżego brokuła Sałatka ze świeżego brokuła Sałatka ze świeżego brokuła
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Brokuła można jeść na surowo! Jeśli nie jesteście teraz zdziwieni, to macie nade mną przewagę, bo kiedy ja się o tym dowiedziałam, byłam całkiem zaskoczona. Ale szybko się przekonałam, że warto.
Moja dzisiejsza propozycja to arcydzieło kontrastów - chrupiący brokuł i kremowa feta, słony boczek i słodka żurawina. Wszystko to łączy się w naprawdę pyszną wiosenną sałatkę. Koniecznie przygotujcie ją na najbliższego grilla albo święta. Gwarantuję zachwyty!

Składniki

Przygotowanie

  1. Boczek upiec w 220st.C (grzanie góra-dół) przez 6-8 minut, przestudzić i pokruszyć.
  2. Od brokuła odkroić kwiatki, wypłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę drobno posiekać, pestki uprażyć na suchej patelni, a fetę pokroić w kosteczkę. Żurawinę pokroić w drobniejsze kawałki.
  3. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki włożyć do miski. Polać sosem i wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka ze świeżego brokuła



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Brokuła można jeść na surowo! Jeśli nie jesteście teraz zdziwieni, to macie nade mną przewagę, bo kiedy ja się o tym dowiedziałam, byłam całkiem zaskoczona. Ale szybko się przekonałam, że warto.
Moja dzisiejsza propozycja to arcydzieło kontrastów - chrupiący brokuł i kremowa feta, słony boczek i słodka żurawina. Wszystko to łączy się w naprawdę pyszną wiosenną sałatkę. Koniecznie przygotujcie ją na najbliższego grilla albo święta. Gwarantuję zachwyty!

Składniki

Przygotowanie

  1. Boczek upiec w 220st.C (grzanie góra-dół) przez 6-8 minut, przestudzić i pokruszyć.
  2. Od brokuła odkroić kwiatki, wypłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę drobno posiekać, pestki uprażyć na suchej patelni, a fetę pokroić w kosteczkę. Żurawinę pokroić w drobniejsze kawałki.
  3. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki włożyć do miski. Polać sosem i wszystko dokładnie wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: