- Czas przygotowania: 15 min.
 
                        - Czas gotowania: ok. 10 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
 
                                            - Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
 
                                            - Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Jajka przepiórcze zapiekane w boczku
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 15 min.
 
                            - Czas gotowania: ok. 10 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
 
                                                    - Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
 
                                                    - Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz