Jajka przepiórcze zapiekane w boczku

Jajka przepiórcze zapiekane w boczku

Przekąski 19 Ostatnia aktualizacja: Apr 04, 2025 Utworzone: Apr 04, 2025
Jajka przepiórcze zapiekane w boczku Jajka przepiórcze zapiekane w boczku Jajka przepiórcze zapiekane w boczku
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
  2. Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.

Jajka przepiórcze zapiekane w boczku



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
  2. Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: