- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: ok. 10 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!
Składniki
Przygotowanie
- Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
- Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
- Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.
Jajka przepiórcze zapiekane w boczku
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: ok. 10 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Pomysł na ciekawą przekąskę nie tylko na Wielkanoc. Jajka przepiórcze są świetną bazą przekąsek ze względu na niewielki rozmiar - w sam raz na jeden gryz, oraz łagodny smak. Można je dodawać do sałatek, a dzisiaj proponuję Wam prostą, ale pyszną przekąskę właśnie z nimi w roli głównej (zaraz obok boczku). Tylko 2 składniki, a jaki efekt!
Składniki
Przygotowanie
- Jajka umyć i włożyć do wrzątku (jajka przepiórcze mają zdecydowanie mniejszą tendencję do pękania, niż kurze, więc można śmiało wkładać je od razu na wrzątek) i gotować 2 minuty. Następnie od razu wyjąć i zalać zimną wodą.
- Obrać i każde owinąć połową plastra boczku. Przekłuwać wykałaczkami namoczonymi 10 minut w zimnej wodzie.
- Piekarnik nagrzać do 250st.C. Na blaszce z papierem do pieczenia układać zawinięte jajka. Piec 8-10 minut, aż boczek będzie wyraźnie zarumieniony. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe lub przestudzone.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz