- Czas przygotowania: 1 + 1-2 god
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Średni
Drukuj
Coś słodkiego na jeden – dwa kęsy. Do babeczek polecam wykorzystać gotowe korpusy, dzięki czemu ich przygotowanie zajmie dużo krócej. Nadzienie z ubijanego karmelu jest bardzo delikatne, co przyjemnie kontrastuje z kruchością ciasta. Ja wykorzystuję czekoladę deserową, ponieważ całość i tak wychodzi bardzo słodka, ale można poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady.
Składniki
Przygotowanie
- Karmel przygotować według przepisu, wystudzić i wstawić na ok. 30 min. do lodówki. Wyjąć z lodówki i ubijać mikserem, aż zrobi się dużo jaśniejszy i nabierze bardziej kremowej konsystencji. Potrwa to ok. minutę.
- Ubitym karmelem napełniać korpusy. Wyrównać powierzchnię kremu, żeby była jak najbardziej płaska. Babeczki wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – szklaną lub metalową miskę oprzeć o brzegi garnuszka z wodą tak, żeby dno nie dotykało wody; podgrzewać całość, mieszając czekoladę, aż całkowicie się roztopi. Zdjąć z grzania i odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Babeczki wyjąć z lodówki i każdą zamaczać do góry dnem w czekoladzie tak, żeby pokryła jej wierzch. Strącać nadmiar czekolady i odstawiać babeczki do lodówki, żeby zastygła. Po 30 minutach powinny być gotowe.
Babeczki z ubijanym karmelem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 1 + 1-2 god
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Coś słodkiego na jeden – dwa kęsy. Do babeczek polecam wykorzystać gotowe korpusy, dzięki czemu ich przygotowanie zajmie dużo krócej. Nadzienie z ubijanego karmelu jest bardzo delikatne, co przyjemnie kontrastuje z kruchością ciasta. Ja wykorzystuję czekoladę deserową, ponieważ całość i tak wychodzi bardzo słodka, ale można poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady.
Składniki
Przygotowanie
- Karmel przygotować według przepisu, wystudzić i wstawić na ok. 30 min. do lodówki. Wyjąć z lodówki i ubijać mikserem, aż zrobi się dużo jaśniejszy i nabierze bardziej kremowej konsystencji. Potrwa to ok. minutę.
- Ubitym karmelem napełniać korpusy. Wyrównać powierzchnię kremu, żeby była jak najbardziej płaska. Babeczki wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – szklaną lub metalową miskę oprzeć o brzegi garnuszka z wodą tak, żeby dno nie dotykało wody; podgrzewać całość, mieszając czekoladę, aż całkowicie się roztopi. Zdjąć z grzania i odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Babeczki wyjąć z lodówki i każdą zamaczać do góry dnem w czekoladzie tak, żeby pokryła jej wierzch. Strącać nadmiar czekolady i odstawiać babeczki do lodówki, żeby zastygła. Po 30 minutach powinny być gotowe.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz