Babeczki z ubijanym karmelem

Babeczki z ubijanym karmelem

Na słodko 24 Ostatnia aktualizacja: Oct 24, 2024 Utworzone: Oct 24, 2024
Babeczki z ubijanym karmelem Babeczki z ubijanym karmelem Babeczki z ubijanym karmelem
  • Czas przygotowania: 1 + 1-2 god
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Średni
Drukuj

Coś słodkiego na jeden – dwa kęsy. Do babeczek polecam wykorzystać gotowe korpusy, dzięki czemu ich przygotowanie zajmie dużo krócej. Nadzienie z ubijanego karmelu jest bardzo delikatne, co przyjemnie kontrastuje z kruchością ciasta. Ja wykorzystuję czekoladę deserową, ponieważ całość i tak wychodzi bardzo słodka, ale można poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady.

Składniki

Przygotowanie

  1. Karmel przygotować według przepisu, wystudzić i wstawić na ok. 30 min. do lodówki. Wyjąć z lodówki i ubijać mikserem, aż zrobi się dużo jaśniejszy i nabierze bardziej kremowej konsystencji. Potrwa to ok. minutę.
  2. Ubitym karmelem napełniać korpusy. Wyrównać powierzchnię kremu, żeby była jak najbardziej płaska. Babeczki wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – szklaną lub metalową miskę oprzeć o brzegi garnuszka z wodą tak, żeby dno nie dotykało wody; podgrzewać całość, mieszając czekoladę, aż całkowicie się roztopi. Zdjąć z grzania i odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Babeczki wyjąć z lodówki i każdą zamaczać do góry dnem w czekoladzie tak, żeby pokryła jej wierzch. Strącać nadmiar czekolady i odstawiać babeczki do lodówki, żeby zastygła. Po 30 minutach powinny być gotowe.

Babeczki z ubijanym karmelem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 1 + 1-2 god
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Coś słodkiego na jeden – dwa kęsy. Do babeczek polecam wykorzystać gotowe korpusy, dzięki czemu ich przygotowanie zajmie dużo krócej. Nadzienie z ubijanego karmelu jest bardzo delikatne, co przyjemnie kontrastuje z kruchością ciasta. Ja wykorzystuję czekoladę deserową, ponieważ całość i tak wychodzi bardzo słodka, ale można poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady.

Składniki

Przygotowanie

  1. Karmel przygotować według przepisu, wystudzić i wstawić na ok. 30 min. do lodówki. Wyjąć z lodówki i ubijać mikserem, aż zrobi się dużo jaśniejszy i nabierze bardziej kremowej konsystencji. Potrwa to ok. minutę.
  2. Ubitym karmelem napełniać korpusy. Wyrównać powierzchnię kremu, żeby była jak najbardziej płaska. Babeczki wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – szklaną lub metalową miskę oprzeć o brzegi garnuszka z wodą tak, żeby dno nie dotykało wody; podgrzewać całość, mieszając czekoladę, aż całkowicie się roztopi. Zdjąć z grzania i odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Babeczki wyjąć z lodówki i każdą zamaczać do góry dnem w czekoladzie tak, żeby pokryła jej wierzch. Strącać nadmiar czekolady i odstawiać babeczki do lodówki, żeby zastygła. Po 30 minutach powinny być gotowe.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: