Zielona fasolka z sezamem

Zielona fasolka z sezamem

Przystawki 24 Ostatnia aktualizacja: Oct 16, 2024 Utworzone: Oct 16, 2024
Zielona fasolka z sezamem Zielona fasolka z sezamem Zielona fasolka z sezamem
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 3-4 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Pomysł na ciekawie podaną zieloną fasolkę. Pasta na bazie majonezu z sezamem nadaje temu niepozornemu warzywu nowego charakteru. Ta prosta przystawka będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Fasolkę włożyć do lekko osolonej, gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu ponownego zagotowania. Przełożyć od razu do miski z zimną wodą i zostawić na parę minut. Następnie przełożyć na talerz i poczekać, aż trochę przeschnie.
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zrobi się w większości złocistobrązowy. Wsypać do misy moździerza i ugnieść częściowo tak, żeby mniej więcej połowa ziaren była jeszcze w całości.
  3. Połączyć z sosem sojowym, majonezem i cukrem i dokładnie wymieszać. Fasolkę włożyć do miseczki i polać przygotowaną pastą. Wymieszać, aż cała się nią pokryje.

Zielona fasolka z sezamem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 3-4 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Pomysł na ciekawie podaną zieloną fasolkę. Pasta na bazie majonezu z sezamem nadaje temu niepozornemu warzywu nowego charakteru. Ta prosta przystawka będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Fasolkę włożyć do lekko osolonej, gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu ponownego zagotowania. Przełożyć od razu do miski z zimną wodą i zostawić na parę minut. Następnie przełożyć na talerz i poczekać, aż trochę przeschnie.
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zrobi się w większości złocistobrązowy. Wsypać do misy moździerza i ugnieść częściowo tak, żeby mniej więcej połowa ziaren była jeszcze w całości.
  3. Połączyć z sosem sojowym, majonezem i cukrem i dokładnie wymieszać. Fasolkę włożyć do miseczki i polać przygotowaną pastą. Wymieszać, aż cała się nią pokryje.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: