- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Jeden z najprostszych deserów, jakie istnieją, ale jaki pyszny! Waflony albo inaczej piszingery to pewniak na każde spotkanie. Legendy mówią, że istnieją osoby, które tych warstwowych smakołyków nie lubią, ale nikt ich nie spotkał. Jeśli wypieki nie są waszą mocną stroną, koniecznie je wypróbujcie. Ich po prostu nie da się zepsuć.
Składniki
Przygotowanie
- Wafle posmarować masą krówkową po stronie, z której wgłębienia są większe. Na posmarowaną stronę układać kolejne posmarowane wafle. W ten sposób tworzyć wieżyczki o wysokości 5-6 warstw wafli. Górna warstwa ma być nieposmarowana - można ją ułożyć odwrotnie, niż pozostałe, ale nie trzeba.
- Waflony zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej położyć na nich coś ciężkiego, żeby je docisnąć, ale nie jest to konieczne.
- Po tym czasie rozwinąć je z folii i pokroić na kawałki pożądanej wielkości. Nóż dobrze jest dokładnie opłukać co kilka cięć - dzięki temu kroi się wygodniej, a kawałki są bardziej estetyczne.
Waflony z kajmakiem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Jeden z najprostszych deserów, jakie istnieją, ale jaki pyszny! Waflony albo inaczej piszingery to pewniak na każde spotkanie. Legendy mówią, że istnieją osoby, które tych warstwowych smakołyków nie lubią, ale nikt ich nie spotkał. Jeśli wypieki nie są waszą mocną stroną, koniecznie je wypróbujcie. Ich po prostu nie da się zepsuć.
Składniki
Przygotowanie
- Wafle posmarować masą krówkową po stronie, z której wgłębienia są większe. Na posmarowaną stronę układać kolejne posmarowane wafle. W ten sposób tworzyć wieżyczki o wysokości 5-6 warstw wafli. Górna warstwa ma być nieposmarowana - można ją ułożyć odwrotnie, niż pozostałe, ale nie trzeba.
- Waflony zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej położyć na nich coś ciężkiego, żeby je docisnąć, ale nie jest to konieczne.
- Po tym czasie rozwinąć je z folii i pokroić na kawałki pożądanej wielkości. Nóż dobrze jest dokładnie opłukać co kilka cięć - dzięki temu kroi się wygodniej, a kawałki są bardziej estetyczne.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz