Tortille z pieczonymi warzywami

Tortille z pieczonymi warzywami

Przekąski 65 Ostatnia aktualizacja: Jul 10, 2024 Utworzone: Jul 10, 2024
Tortille z pieczonymi warzywami Tortille z pieczonymi warzywami
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Wegetariańska przekąska inspirowana kuchnią półwyspu bałkańskiego. Smak pieczonych warzyw i hummusu dopełnia orzeźwiający sos na bazie jogurtu i soku z limonki. A wszystko to w wygodnej formie wrapa z tortilli.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200st.C. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, marchew obrać i pokroić w podłużne plasterki, a ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia , skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 20 minut, w połowie pieczenia wymieszać.
  2. Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawą do tzatziki i sokiem z limonki.
  3. Tortille smarować hummusem, następnie 1-2 łyżeczkami sosu. Na środku układać paski warzyw i posypać je fetą. Placki zwijać z bokami zawiniętymi do środka. Kroić pod lekkim skosem na 3-5 części, według upodobania.

Tortille z pieczonymi warzywami



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Wegetariańska przekąska inspirowana kuchnią półwyspu bałkańskiego. Smak pieczonych warzyw i hummusu dopełnia orzeźwiający sos na bazie jogurtu i soku z limonki. A wszystko to w wygodnej formie wrapa z tortilli.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200st.C. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, marchew obrać i pokroić w podłużne plasterki, a ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia , skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 20 minut, w połowie pieczenia wymieszać.
  2. Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawą do tzatziki i sokiem z limonki.
  3. Tortille smarować hummusem, następnie 1-2 łyżeczkami sosu. Na środku układać paski warzyw i posypać je fetą. Placki zwijać z bokami zawiniętymi do środka. Kroić pod lekkim skosem na 3-5 części, według upodobania.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: