- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Wegetariańska przekąska inspirowana kuchnią półwyspu bałkańskiego. Smak pieczonych warzyw i hummusu dopełnia orzeźwiający sos na bazie jogurtu i soku z limonki. A wszystko to w wygodnej formie wrapa z tortilli.
Składniki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200st.C. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, marchew obrać i pokroić w podłużne plasterki, a ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia , skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 20 minut, w połowie pieczenia wymieszać.
- Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawą do tzatziki i sokiem z limonki.
- Tortille smarować hummusem, następnie 1-2 łyżeczkami sosu. Na środku układać paski warzyw i posypać je fetą. Placki zwijać z bokami zawiniętymi do środka. Kroić pod lekkim skosem na 3-5 części, według upodobania.
Tortille z pieczonymi warzywami
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 45 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Wegetariańska przekąska inspirowana kuchnią półwyspu bałkańskiego. Smak pieczonych warzyw i hummusu dopełnia orzeźwiający sos na bazie jogurtu i soku z limonki. A wszystko to w wygodnej formie wrapa z tortilli.
Składniki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200st.C. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, marchew obrać i pokroić w podłużne plasterki, a ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia , skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 20 minut, w połowie pieczenia wymieszać.
- Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawą do tzatziki i sokiem z limonki.
- Tortille smarować hummusem, następnie 1-2 łyżeczkami sosu. Na środku układać paski warzyw i posypać je fetą. Placki zwijać z bokami zawiniętymi do środka. Kroić pod lekkim skosem na 3-5 części, według upodobania.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz