Tortille z pieczoną dynią

Tortille z pieczoną dynią

Przekąski 32 Ostatnia aktualizacja: Oct 13, 2024 Utworzone: Oct 13, 2024
Tortille z pieczoną dynią Tortille z pieczoną dynią Tortille z pieczoną dynią
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Roladki z tortilli to propozycja uniwersalna – mało kto nie skusi się przynajmniej na jeden kawałek. To idealna przekąska na parę kęsów, którą szybko się przygotowuje, a wygląda naprawdę ładnie. Tym razem proponuję wam wersję z pieczoną dynią i kurczakiem w przyprawie garam masala. Smaki doskonale się zgrywają, tworząc ciekawą kompozycję, a przyjemną strukturę zapewniają chrupiące pestki dyni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyścić, posolić z każdej strony i przyprawić przyprawą garam masala. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem, na średniowysokiej mocy po 5 minut z obu stron. Nakroić w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso jest dosmażone. Jeśli tak, zdjąć z patelni i przykryć na kilka minut, żeby odpoczęło. Jeśli nie, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i sprawdzić ponownie. Usmażonego kurczaka pokroić pod ukosem w plastry o grubości 0,5cm.
  2. Dynię pokroić w paski grubości 1cm.
  3. Pestki uprażyć na suchej patelni – 1-2 minuty na wysokiej mocy, mieszając co chwilę, aż zrobią się aromatyczne.
  4. Każdą tortillę posmarować ¼ serka śmietankowego, z brzegu ułożyć wzdłuż parę plastrów kurczaka, na to wyłożyć paski dyni i posypać pestkami. Całość zawinąć w rulon i pokroić na ukos w kawałki o grubości 2-3cm.

Tortille z pieczoną dynią



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Roladki z tortilli to propozycja uniwersalna – mało kto nie skusi się przynajmniej na jeden kawałek. To idealna przekąska na parę kęsów, którą szybko się przygotowuje, a wygląda naprawdę ładnie. Tym razem proponuję wam wersję z pieczoną dynią i kurczakiem w przyprawie garam masala. Smaki doskonale się zgrywają, tworząc ciekawą kompozycję, a przyjemną strukturę zapewniają chrupiące pestki dyni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyścić, posolić z każdej strony i przyprawić przyprawą garam masala. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem, na średniowysokiej mocy po 5 minut z obu stron. Nakroić w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso jest dosmażone. Jeśli tak, zdjąć z patelni i przykryć na kilka minut, żeby odpoczęło. Jeśli nie, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i sprawdzić ponownie. Usmażonego kurczaka pokroić pod ukosem w plastry o grubości 0,5cm.
  2. Dynię pokroić w paski grubości 1cm.
  3. Pestki uprażyć na suchej patelni – 1-2 minuty na wysokiej mocy, mieszając co chwilę, aż zrobią się aromatyczne.
  4. Każdą tortillę posmarować ¼ serka śmietankowego, z brzegu ułożyć wzdłuż parę plastrów kurczaka, na to wyłożyć paski dyni i posypać pestkami. Całość zawinąć w rulon i pokroić na ukos w kawałki o grubości 2-3cm.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: