- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: ok. 10 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Roladki z tortilli to propozycja uniwersalna – mało kto nie skusi się przynajmniej na jeden kawałek. To idealna przekąska na parę kęsów, którą szybko się przygotowuje, a wygląda naprawdę ładnie. Tym razem proponuję wam wersję z pieczoną dynią i kurczakiem w przyprawie garam masala. Smaki doskonale się zgrywają, tworząc ciekawą kompozycję, a przyjemną strukturę zapewniają chrupiące pestki dyni.
Składniki
Przygotowanie
- Kurczaka oczyścić, posolić z każdej strony i przyprawić przyprawą garam masala. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem, na średniowysokiej mocy po 5 minut z obu stron. Nakroić w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso jest dosmażone. Jeśli tak, zdjąć z patelni i przykryć na kilka minut, żeby odpoczęło. Jeśli nie, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i sprawdzić ponownie. Usmażonego kurczaka pokroić pod ukosem w plastry o grubości 0,5cm.
- Dynię pokroić w paski grubości 1cm.
- Pestki uprażyć na suchej patelni – 1-2 minuty na wysokiej mocy, mieszając co chwilę, aż zrobią się aromatyczne.
- Każdą tortillę posmarować ¼ serka śmietankowego, z brzegu ułożyć wzdłuż parę plastrów kurczaka, na to wyłożyć paski dyni i posypać pestkami. Całość zawinąć w rulon i pokroić na ukos w kawałki o grubości 2-3cm.
Tortille z pieczoną dynią
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: ok. 10 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Roladki z tortilli to propozycja uniwersalna – mało kto nie skusi się przynajmniej na jeden kawałek. To idealna przekąska na parę kęsów, którą szybko się przygotowuje, a wygląda naprawdę ładnie. Tym razem proponuję wam wersję z pieczoną dynią i kurczakiem w przyprawie garam masala. Smaki doskonale się zgrywają, tworząc ciekawą kompozycję, a przyjemną strukturę zapewniają chrupiące pestki dyni.
Składniki
Przygotowanie
- Kurczaka oczyścić, posolić z każdej strony i przyprawić przyprawą garam masala. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem, na średniowysokiej mocy po 5 minut z obu stron. Nakroić w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso jest dosmażone. Jeśli tak, zdjąć z patelni i przykryć na kilka minut, żeby odpoczęło. Jeśli nie, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i sprawdzić ponownie. Usmażonego kurczaka pokroić pod ukosem w plastry o grubości 0,5cm.
- Dynię pokroić w paski grubości 1cm.
- Pestki uprażyć na suchej patelni – 1-2 minuty na wysokiej mocy, mieszając co chwilę, aż zrobią się aromatyczne.
- Każdą tortillę posmarować ¼ serka śmietankowego, z brzegu ułożyć wzdłuż parę plastrów kurczaka, na to wyłożyć paski dyni i posypać pestkami. Całość zawinąć w rulon i pokroić na ukos w kawałki o grubości 2-3cm.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz