Tamago - japoński omlet

Tamago - japoński omlet

Przystawki 60 Ostatnia aktualizacja: Sep 16, 2024 Utworzone: Sep 16, 2024
Tamago - japoński omlet Tamago - japoński omlet Tamago - japoński omlet
  • Czas przygotowania: 5 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Efektowny sposób przygotowania jajek. Wymaga nieco wprawy, więc nie martwcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie.
Tamago to właściwie po prostu omlet z wybranymi dodatkami, ale jego urok polega na ciekawej formie. Jeśli chodzi o dodatki polecam postawić na klasykę, tj. szczypiorek lub cebulkę dymkę, ale sprawdzi się też papryka, cukinia lub brokuły.

Składniki

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić drobniutko. Jajka rozmieszać w miseczce z sosem sojowym, solą, cukrem i warzywami.

    *Tamago najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do niego. Jest ona prostokątna lub kwadratowa (z podanej porcji najlepiej przygotować je na patelni prostokątnej o wymiarach 20x15cm), dzięki czemu zwijanie omleta jest znacznie prostsze. Można jednak zrobić go także na patelni okrągłej, choć, nie ukrywam, będzie to trudniejsze. W takim przypadku polecam patelnię o średnicy 20-24cm. Koniecznie o nieprzywierającej powierzchni.
  2. Patelnię rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju (max. łyżeczkę). Rozprowadzić go po całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 1/3 masy jajecznej. Szybko rozprowadzić po całej patelni i smażyć 2-3 minuty na średniej mocy, aż będzie w większości ścięta.
  3. Teraz najtrudniejsze. Za pomocą łopatki (a najlepiej dwóch naraz) delikatnie unieść brzeg omleta i zawinąć kilkucentymetrowy kawałek do góry ku środkowi. W ten sposób „złożyć” cały omlet. Przesunąć rulon na drugi koniec patelni.
  4. Wylać na patelnię kolejną 1/3 masy i rozprowadzić po jej powierzchni, unosząc lekko zwinięty rulon tak, żeby masa dostała się częściowo również pod niego. Znowu smażyć 2-3 minuty, aż zetnie się w większości.
  5. Ponownie zwinąć, przesunąć i wlać resztę masy. Smażyć 2-3 minuty i zwinąć do końca. Jeszcze przez 1-2 minuty podgrzewać omleta, delikatnie obracając go w taki sposób, żeby każda strona była dobrze ścięta.
  6. Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i pokroić w poprzek w plastry o szerokości +/- 1,5cm.

Tamago - japoński omlet



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 5 min.
  • Czas gotowania: ok. 10 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Efektowny sposób przygotowania jajek. Wymaga nieco wprawy, więc nie martwcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie.
Tamago to właściwie po prostu omlet z wybranymi dodatkami, ale jego urok polega na ciekawej formie. Jeśli chodzi o dodatki polecam postawić na klasykę, tj. szczypiorek lub cebulkę dymkę, ale sprawdzi się też papryka, cukinia lub brokuły.

Składniki

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić drobniutko. Jajka rozmieszać w miseczce z sosem sojowym, solą, cukrem i warzywami.

    *Tamago najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do niego. Jest ona prostokątna lub kwadratowa (z podanej porcji najlepiej przygotować je na patelni prostokątnej o wymiarach 20x15cm), dzięki czemu zwijanie omleta jest znacznie prostsze. Można jednak zrobić go także na patelni okrągłej, choć, nie ukrywam, będzie to trudniejsze. W takim przypadku polecam patelnię o średnicy 20-24cm. Koniecznie o nieprzywierającej powierzchni.
  2. Patelnię rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju (max. łyżeczkę). Rozprowadzić go po całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 1/3 masy jajecznej. Szybko rozprowadzić po całej patelni i smażyć 2-3 minuty na średniej mocy, aż będzie w większości ścięta.
  3. Teraz najtrudniejsze. Za pomocą łopatki (a najlepiej dwóch naraz) delikatnie unieść brzeg omleta i zawinąć kilkucentymetrowy kawałek do góry ku środkowi. W ten sposób „złożyć” cały omlet. Przesunąć rulon na drugi koniec patelni.
  4. Wylać na patelnię kolejną 1/3 masy i rozprowadzić po jej powierzchni, unosząc lekko zwinięty rulon tak, żeby masa dostała się częściowo również pod niego. Znowu smażyć 2-3 minuty, aż zetnie się w większości.
  5. Ponownie zwinąć, przesunąć i wlać resztę masy. Smażyć 2-3 minuty i zwinąć do końca. Jeszcze przez 1-2 minuty podgrzewać omleta, delikatnie obracając go w taki sposób, żeby każda strona była dobrze ścięta.
  6. Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i pokroić w poprzek w plastry o szerokości +/- 1,5cm.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: