- Czas przygotowania: 5 min.
 
                        - Czas gotowania: ok. 10 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Efektowny sposób przygotowania jajek. Wymaga nieco wprawy, więc nie martwcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie.
Tamago to właściwie po prostu omlet z wybranymi dodatkami, ale jego urok polega na ciekawej formie. Jeśli chodzi o dodatki polecam postawić na klasykę, tj. szczypiorek lub cebulkę dymkę, ale sprawdzi się też papryka, cukinia lub brokuły.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Warzywa pokroić drobniutko. Jajka rozmieszać w miseczce z sosem sojowym, solą, cukrem i warzywami. 
*Tamago najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do niego. Jest ona prostokątna lub kwadratowa (z podanej porcji najlepiej przygotować je na patelni prostokątnej o wymiarach 20x15cm), dzięki czemu zwijanie omleta jest znacznie prostsze. Można jednak zrobić go także na patelni okrągłej, choć, nie ukrywam, będzie to trudniejsze. W takim przypadku polecam patelnię o średnicy 20-24cm. Koniecznie o nieprzywierającej powierzchni.
 
                                            - Patelnię rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju (max. łyżeczkę). Rozprowadzić go po całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 1/3 masy jajecznej. Szybko rozprowadzić po całej patelni i smażyć 2-3 minuty na średniej mocy, aż będzie w większości ścięta.
 
                                            - Teraz najtrudniejsze. Za pomocą łopatki (a najlepiej dwóch naraz) delikatnie unieść brzeg omleta i zawinąć kilkucentymetrowy kawałek do góry ku środkowi. W ten sposób „złożyć” cały omlet. Przesunąć rulon na drugi koniec patelni.
 
                                            - Wylać na patelnię kolejną 1/3 masy i rozprowadzić po jej powierzchni, unosząc lekko zwinięty rulon tak, żeby masa dostała się częściowo również pod niego. Znowu smażyć 2-3 minuty, aż zetnie się w większości.
 
                                            - Ponownie zwinąć, przesunąć i wlać resztę masy. Smażyć 2-3 minuty i zwinąć do końca. Jeszcze przez 1-2 minuty podgrzewać omleta, delikatnie obracając go w taki sposób, żeby każda strona była dobrze ścięta.
 
                                            - Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i pokroić w poprzek w plastry o szerokości +/- 1,5cm.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Tamago - japoński omlet
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 5 min.
 
                            - Czas gotowania: ok. 10 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Efektowny sposób przygotowania jajek. Wymaga nieco wprawy, więc nie martwcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie.
Tamago to właściwie po prostu omlet z wybranymi dodatkami, ale jego urok polega na ciekawej formie. Jeśli chodzi o dodatki polecam postawić na klasykę, tj. szczypiorek lub cebulkę dymkę, ale sprawdzi się też papryka, cukinia lub brokuły.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Warzywa pokroić drobniutko. Jajka rozmieszać w miseczce z sosem sojowym, solą, cukrem i warzywami. 
*Tamago najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do niego. Jest ona prostokątna lub kwadratowa (z podanej porcji najlepiej przygotować je na patelni prostokątnej o wymiarach 20x15cm), dzięki czemu zwijanie omleta jest znacznie prostsze. Można jednak zrobić go także na patelni okrągłej, choć, nie ukrywam, będzie to trudniejsze. W takim przypadku polecam patelnię o średnicy 20-24cm. Koniecznie o nieprzywierającej powierzchni.
 
                                                    - Patelnię rozgrzać i dodać niewielką ilość oleju (max. łyżeczkę). Rozprowadzić go po całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 1/3 masy jajecznej. Szybko rozprowadzić po całej patelni i smażyć 2-3 minuty na średniej mocy, aż będzie w większości ścięta.
 
                                                    - Teraz najtrudniejsze. Za pomocą łopatki (a najlepiej dwóch naraz) delikatnie unieść brzeg omleta i zawinąć kilkucentymetrowy kawałek do góry ku środkowi. W ten sposób „złożyć” cały omlet. Przesunąć rulon na drugi koniec patelni.
 
                                                    - Wylać na patelnię kolejną 1/3 masy i rozprowadzić po jej powierzchni, unosząc lekko zwinięty rulon tak, żeby masa dostała się częściowo również pod niego. Znowu smażyć 2-3 minuty, aż zetnie się w większości.
 
                                                    - Ponownie zwinąć, przesunąć i wlać resztę masy. Smażyć 2-3 minuty i zwinąć do końca. Jeszcze przez 1-2 minuty podgrzewać omleta, delikatnie obracając go w taki sposób, żeby każda strona była dobrze ścięta.
 
                                                    - Zdjąć z patelni, lekko przestudzić i pokroić w poprzek w plastry o szerokości +/- 1,5cm.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz