- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Lekka sałatka na bazie gotowej mieszanki zielonych listków. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Dzięki dodatkowi prażonych pistacji i grzanek ma ciekawą teksturę, a marynowana cebula nadaje jej wyrazistości. Mięso z indyka można przygotować np. według mojego przepisu, ale można też zastąpić je piersią z kurczaka, którą piecze się dużo szybciej.
Składniki
Przygotowanie
- Olej, wodę, ocet, cukier, musztardę i sos sałatkowy dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do płytkiej, szerokiej miski wsypać mieszankę listków. Dorzucić do nich pokrojoną w drobną kosteczkę fetę oraz odsączoną z zalewy cebulę.
- Pistacje obrać z łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Dosypać do sałatki. Całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
- Pierś z indyka pokroić w cienkie plasterki o wymiarach mniej więcej 5x2cm i ułożyć na wierzchu sałatki.
- Pieczywo tostowe pokroić w kosteczkę i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C na 3 minuty. Po tym czasie przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty. Częścią przygotowanych grzanek posypać wierzch sałatki dla dekoracji, a resztę podać oddzielnie, aby nie namiękły.
Sałatka na młodych listkach z indykiem
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 30 min.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Lekka sałatka na bazie gotowej mieszanki zielonych listków. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Dzięki dodatkowi prażonych pistacji i grzanek ma ciekawą teksturę, a marynowana cebula nadaje jej wyrazistości. Mięso z indyka można przygotować np. według mojego przepisu, ale można też zastąpić je piersią z kurczaka, którą piecze się dużo szybciej.
Składniki
Przygotowanie
- Olej, wodę, ocet, cukier, musztardę i sos sałatkowy dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do płytkiej, szerokiej miski wsypać mieszankę listków. Dorzucić do nich pokrojoną w drobną kosteczkę fetę oraz odsączoną z zalewy cebulę.
- Pistacje obrać z łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Dosypać do sałatki. Całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
- Pierś z indyka pokroić w cienkie plasterki o wymiarach mniej więcej 5x2cm i ułożyć na wierzchu sałatki.
- Pieczywo tostowe pokroić w kosteczkę i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C na 3 minuty. Po tym czasie przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty. Częścią przygotowanych grzanek posypać wierzch sałatki dla dekoracji, a resztę podać oddzielnie, aby nie namiękły.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz