Sałatka na młodych listkach z indykiem

Sałatka na młodych listkach z indykiem

Sałatki 33 Ostatnia aktualizacja: Aug 12, 2024 Utworzone: Aug 12, 2024
Sałatka na młodych listkach z indykiem Sałatka na młodych listkach z indykiem Sałatka na młodych listkach z indykiem
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Lekka sałatka na bazie gotowej mieszanki zielonych listków. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Dzięki dodatkowi prażonych pistacji i grzanek ma ciekawą teksturę, a marynowana cebula nadaje jej wyrazistości. Mięso z indyka można przygotować np. według mojego przepisu, ale można też zastąpić je piersią z kurczaka, którą piecze się dużo szybciej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Olej, wodę, ocet, cukier, musztardę i sos sałatkowy dokładnie wymieszać i odstawić.
  2. Do płytkiej, szerokiej miski wsypać mieszankę listków. Dorzucić do nich pokrojoną w drobną kosteczkę fetę oraz odsączoną z zalewy cebulę.
  3. Pistacje obrać z łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Dosypać do sałatki. Całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
  4. Pierś z indyka pokroić w cienkie plasterki o wymiarach mniej więcej 5x2cm i ułożyć na wierzchu sałatki.
  5. Pieczywo tostowe pokroić w kosteczkę i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C na 3 minuty. Po tym czasie przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty. Częścią przygotowanych grzanek posypać wierzch sałatki dla dekoracji, a resztę podać oddzielnie, aby nie namiękły.

Sałatka na młodych listkach z indykiem



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Lekka sałatka na bazie gotowej mieszanki zielonych listków. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Dzięki dodatkowi prażonych pistacji i grzanek ma ciekawą teksturę, a marynowana cebula nadaje jej wyrazistości. Mięso z indyka można przygotować np. według mojego przepisu, ale można też zastąpić je piersią z kurczaka, którą piecze się dużo szybciej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Olej, wodę, ocet, cukier, musztardę i sos sałatkowy dokładnie wymieszać i odstawić.
  2. Do płytkiej, szerokiej miski wsypać mieszankę listków. Dorzucić do nich pokrojoną w drobną kosteczkę fetę oraz odsączoną z zalewy cebulę.
  3. Pistacje obrać z łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Dosypać do sałatki. Całość polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
  4. Pierś z indyka pokroić w cienkie plasterki o wymiarach mniej więcej 5x2cm i ułożyć na wierzchu sałatki.
  5. Pieczywo tostowe pokroić w kosteczkę i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C na 3 minuty. Po tym czasie przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty. Częścią przygotowanych grzanek posypać wierzch sałatki dla dekoracji, a resztę podać oddzielnie, aby nie namiękły.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: