Pieczona pierś z indyka w ziołach

Pieczona pierś z indyka w ziołach

Przystawki 0 Ostatnia aktualizacja: Jul 24, 2024 Utworzone: Jul 24, 2024
Pieczona pierś z indyka w ziołach Pieczona pierś z indyka w ziołach Pieczona pierś z indyka w ziołach
  • Czas przygotowania: > 12h
  • Czas gotowania: 70-80 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marynata:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
  2. Filet z indyka:
    Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
  4. Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.

Pieczona pierś z indyka w ziołach



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: > 12h
  • Czas gotowania: 70-80 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marynata:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
  2. Filet z indyka:
    Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
  4. Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: