- Czas przygotowania: > 12h
- Czas gotowania: 70-80 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Marynata:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
- Filet z indyka:
Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
- Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
Pieczona pierś z indyka w ziołach
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: > 12h
- Czas gotowania: 70-80 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Marynata:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
- Filet z indyka:
Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
- Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz