- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.
Składniki
Przygotowanie
- Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
- Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
- Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
- Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
Roladki z batatami
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.
Składniki
Przygotowanie
- Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
- Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
- Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
- Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz