Roladki z batatami

Roladki z batatami

Przekąski 18 Ostatnia aktualizacja: Dec 14, 2024 Utworzone: Dec 14, 2024
Roladki z batatami Roladki z batatami Roladki z batatami
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.

Składniki

Przygotowanie

  1. Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
  2. Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
  3. Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
  4. Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Roladki z batatami



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.

Składniki

Przygotowanie

  1. Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
  2. Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
  3. Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
  4. Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: