- Czas przygotowania: 40 min.
 
                        - Czas gotowania: 20 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
 
                                            - Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
 
                                            - Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
 
                                            - Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Roladki z batatami
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 40 min.
 
                            - Czas gotowania: 20 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    To połączenie słodkich batatów z intensywnie słoną szynką dojrzewającą sprawdzi się doskonale jako przekąska na jeden kęs. Roladki nie tylko pysznie smakują, ale i apetycznie wyglądają. Można do nich użyć dowolnego rodzaju szynki dojrzewającej – istotne tylko, aby była pokrojona w bardzo cienkie plastry.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Batata obrać i pokroić w słupki o grubości mniej więcej 0,5cm i długości ok. 5cm. Posypać solą, tymiankiem i czosnkiem, polać oliwą i wymieszać, żeby wszystkie pokryły się przyprawami.
 
                                                    - Rozłożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w taki sposób, żeby poszczególne frytki się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C (termoobieg; lub 220 grzanie góra-dół) i piec 17 minut. W połowie pieczenia warto zamienić blachy miejscami i obrócić je. Wyjąć i przestudzić.
 
                                                    - Szynkę podzielić na płaty o wymiarach mniej więcej 10x2cm. Frytki grupować po 5-6, układając je w stosik. Każdy stosik owinąć kawałkiem szynki.
 
                                                    - Rozgrzać patelnię i układać na niej roladki tak, żeby końcówka szynki znajdowała się na spodzie. Smażyć na średniej mocy palnika, po minucie z 3 stron. Zdjąć z patelni i podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz