- Czas przygotowania: 10 min.
 
                        - Czas gotowania: 5 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
 
                                            - Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
 
                                            - Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
 
                                            - Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Popcorn maślany
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 10 min.
 
                            - Czas gotowania: 5 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
 
                                                    - Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
 
                                                    - Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
 
                                                    - Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz