- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 5 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.
Składniki
Przygotowanie
- Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
- Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
- Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
- Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.
Popcorn maślany
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 5 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.
Składniki
Przygotowanie
- Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
- Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
- Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
- Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz