Popcorn maślany

Popcorn maślany

Przekąski 29 Ostatnia aktualizacja: Nov 06, 2024 Utworzone: Nov 06, 2024
Popcorn maślany Popcorn maślany Popcorn maślany
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
  2. Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
  3. Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
  4. Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.

Popcorn maślany



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Chrupiący, domowy popcorn z prawdziwym masłem. Nie dorównuje mu żaden gotowy popcorn, nawet ten z kina. Potrzeba paru trików, żeby wszystko wyszło idealnie, ale nie martwcie się, to nic trudnego. Koniecznie przygotujcie go na najbliższy wieczór filmowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać olej. Na podaną ilość oleju i kukurydzy najlepszy będzie garnek o średnicy 20-22cm. Chodzi o to, żeby olej pokrył cała powierzchnię dna, a kukurydza po wsypaniu utworzyła jedną warstwę. Wsypać kukurydzę i wymieszać, żeby wszystkie ziarna pokryły się olejem. Przykryć garnek pokrywką, wstawić na średnie grzanie i podgrzewać, cały czas delikatnie potrząsając garnkiem, aż kukurydza zacznie pękać. Może to potrwać kilka minut.
  2. Dalej potrząsać garnkiem, wciąż podgrzewając, aż cała kukurydza zamieni się w popcorn. Nie zwiększać zanadto grzania, bo popcorn bardzo łatwo się przypala.
  3. Sól zblendować na proszek w blenderze lub młynku do kawy – dzięki temu będzie dobrze przylegać do popcornu.
  4. Masło roztopić w garnuszku i przelać do uprażonej kukurydzy. Bardzo dokładnie wymieszać, posypać solą i jeszcze raz wymieszać. Całość przesypać do miski - można jeść na ciepło lub po przestudzeniu.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: