Placki kimchi

Placki kimchi

Przekąski 31 Ostatnia aktualizacja: Aug 25, 2024 Utworzone: Aug 25, 2024
Placki kimchi Placki kimchi Placki kimchi
  • Czas przygotowania: 20-30 min.
  • Czas gotowania: 15-20 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Smażone placuszki warzywne popularne w kuchni koreańskiej. Można przygotować je z dodatkiem różnych warzyw, ale wyróżnik stanowi tutaj pikantna, kiszona kapusta. Podaję je z sosem na bazie sosu sojowego, który dodatkowo podkręca ich smak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki na sos wymieszać i odstawić.
  2. Mąkę, skrobię, sól, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jajko, wodę i sos od kimchi i wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  3. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oprószyć solą, odstawić na 5 minut i po tym czasie przesypać na czystą bawełnianą ściereczkę i odcisnąć z wody. Kimchi posiekać drobniutko (nie róbcie tego na swojej ulubionej desce do krojenia, bo kimchi bardzo mocno barwi). Cebulki dymki umyć i przekroić wzdłuż na pół, białe części pokroić w poprzek w drobne półtalarki, a zielone w paski długość 2-3cm.
  4. Warzywa dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy ok. 25cm rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nałożyć ciasto tak, by pokryło całą patelnię na grubość około 0,5cm. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania chrupiącego, złocistobrązowego spodu (4-5 minut), następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć trochę moc kuchenki i smażyć kolejne 8 minut, by wierzch również się ściął (to ułatwi przekręcanie). Na koniec przekręcić placka i smażyć kolejne 3-4 minuty z drugiej strony na średniej mocy.

    *Podpowiedź: Przekręcanie placka kimchi jest dość zdradliwe, dlatego najlepiej jest zastosować metodę z talerzem. Placka najpierw trochę podważyć, żeby upewnić się, że nie przywarł do patelni. Duży talerz (najlepiej nieco większej średnicy od patelni) położyć dnem do góry na wierzchu patelni. Następnie przycisnąć go dłonią i obrócić razem z patelnią do góry nogami. Dzięki temu placek wyląduje na talerzu usmażoną stroną do góry. Po tym trzeba już tylko zsunąć go z powrotem na patelnię i dokończyć smażenie.
  6. Podawać z sosem, najlepiej pokrojone w trójkąty, jak ciasto.

    PS: Oryginalnie w kuchni koreańskiej placki kimchi podaje się w całości do podziału między gośćmi. Każdy za pomocą pałeczek odrywa po kawałku, dzięki czemu posiłek nabiera bardziej wspólnego "wymiaru". W kulturach wschodniej Azji tego typu serwowanie dań jest bardzo popularne - posiłki mają łączyć i zachęcać do rozmowy i wzajemnego dzielenia się. Uznałam jednak, że na imprezie (szczególnie z posiłkiem bufetowym) wygodniejszą i atrakcyjniejszą wizualnie formą będzie podanie placków już podzielonych, dlatego polecam pokroić je w trójkąty.

Placki kimchi



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20-30 min.
  • Czas gotowania: 15-20 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Smażone placuszki warzywne popularne w kuchni koreańskiej. Można przygotować je z dodatkiem różnych warzyw, ale wyróżnik stanowi tutaj pikantna, kiszona kapusta. Podaję je z sosem na bazie sosu sojowego, który dodatkowo podkręca ich smak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki na sos wymieszać i odstawić.
  2. Mąkę, skrobię, sól, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jajko, wodę i sos od kimchi i wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  3. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oprószyć solą, odstawić na 5 minut i po tym czasie przesypać na czystą bawełnianą ściereczkę i odcisnąć z wody. Kimchi posiekać drobniutko (nie róbcie tego na swojej ulubionej desce do krojenia, bo kimchi bardzo mocno barwi). Cebulki dymki umyć i przekroić wzdłuż na pół, białe części pokroić w poprzek w drobne półtalarki, a zielone w paski długość 2-3cm.
  4. Warzywa dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy ok. 25cm rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nałożyć ciasto tak, by pokryło całą patelnię na grubość około 0,5cm. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania chrupiącego, złocistobrązowego spodu (4-5 minut), następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć trochę moc kuchenki i smażyć kolejne 8 minut, by wierzch również się ściął (to ułatwi przekręcanie). Na koniec przekręcić placka i smażyć kolejne 3-4 minuty z drugiej strony na średniej mocy.

    *Podpowiedź: Przekręcanie placka kimchi jest dość zdradliwe, dlatego najlepiej jest zastosować metodę z talerzem. Placka najpierw trochę podważyć, żeby upewnić się, że nie przywarł do patelni. Duży talerz (najlepiej nieco większej średnicy od patelni) położyć dnem do góry na wierzchu patelni. Następnie przycisnąć go dłonią i obrócić razem z patelnią do góry nogami. Dzięki temu placek wyląduje na talerzu usmażoną stroną do góry. Po tym trzeba już tylko zsunąć go z powrotem na patelnię i dokończyć smażenie.
  6. Podawać z sosem, najlepiej pokrojone w trójkąty, jak ciasto.

    PS: Oryginalnie w kuchni koreańskiej placki kimchi podaje się w całości do podziału między gośćmi. Każdy za pomocą pałeczek odrywa po kawałku, dzięki czemu posiłek nabiera bardziej wspólnego "wymiaru". W kulturach wschodniej Azji tego typu serwowanie dań jest bardzo popularne - posiłki mają łączyć i zachęcać do rozmowy i wzajemnego dzielenia się. Uznałam jednak, że na imprezie (szczególnie z posiłkiem bufetowym) wygodniejszą i atrakcyjniejszą wizualnie formą będzie podanie placków już podzielonych, dlatego polecam pokroić je w trójkąty.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: