Pizza ekspresowa

Pizza ekspresowa

Przekąski 42 Ostatnia aktualizacja: Jul 02, 2024 Utworzone: Jul 02, 2024
Pizza ekspresowa Pizza ekspresowa Pizza ekspresowa
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 12-17 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Przygotowanie tradycyjnej pizzy może zająć od kilku godzin do nawet paru dni, ale czas nie jest naszym wrogiem w przypadku tej prostej pizzy, którą można zrobić od zera w niecałą godzinę! Ciasto jest lekkie i puszyste, a brzegi zapiekają się na chrupko. A jeśli chcecie przygotować się do nadchodzącej imprezy na zaś, pizzę można przygotować wcześniej i zamrozić; dzięki temu będzie jeszcze bardziej ekspresowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodać oliwę i wodę i mieszać, najpierw łyżką, a kiedy wszystko się połączy, zacząć wyrabiać ciasto ręcznie.
  2. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5 minut. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk i blatu, podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto będzie dość lepkie i może się trochę "rozpływać". Włożyć je do czystej miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i chwytając z boków rozciągać je w powietrzu, a następnie formować z powrotem w kulę. W ten sposób rozluźniać ciasto przez parę minut, a potem ponownie przez chwilę wyrobić. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
  4. W tym czasie pokroić ulubione składniki i nagrzać piekarnik do temp. 200st.C (grzanie góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować delikatnie oliwą po wierzchu i rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5cm. Gotowe blaty smarować sosem pomidorowym, następnie wykładać dodatki, a na koniec posypać startą mozzarellą.
  5. Piec 12-17 minut, aż ser i brzegi będą ładnie przypieczone.
    *Podpowiedź: Przygotowaną pizzę można też zamrozić, jeszcze przed upieczeniem. Należy włożyć ją do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie wyjąć i owinąć folią spożywczą. Tak zamrożoną pizzę można przechowywać nawet kilka miesięcy, a kiedy chcemy ją upiec, wystarczy odwinąć z folii i włożyć do nagrzanego piekarnika. Będzie potrzebowała jedynie parę minut więcej, niż świeża.

Pizza ekspresowa



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 12-17 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Przygotowanie tradycyjnej pizzy może zająć od kilku godzin do nawet paru dni, ale czas nie jest naszym wrogiem w przypadku tej prostej pizzy, którą można zrobić od zera w niecałą godzinę! Ciasto jest lekkie i puszyste, a brzegi zapiekają się na chrupko. A jeśli chcecie przygotować się do nadchodzącej imprezy na zaś, pizzę można przygotować wcześniej i zamrozić; dzięki temu będzie jeszcze bardziej ekspresowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodać oliwę i wodę i mieszać, najpierw łyżką, a kiedy wszystko się połączy, zacząć wyrabiać ciasto ręcznie.
  2. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5 minut. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk i blatu, podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto będzie dość lepkie i może się trochę "rozpływać". Włożyć je do czystej miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i chwytając z boków rozciągać je w powietrzu, a następnie formować z powrotem w kulę. W ten sposób rozluźniać ciasto przez parę minut, a potem ponownie przez chwilę wyrobić. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
  4. W tym czasie pokroić ulubione składniki i nagrzać piekarnik do temp. 200st.C (grzanie góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować delikatnie oliwą po wierzchu i rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5cm. Gotowe blaty smarować sosem pomidorowym, następnie wykładać dodatki, a na koniec posypać startą mozzarellą.
  5. Piec 12-17 minut, aż ser i brzegi będą ładnie przypieczone.
    *Podpowiedź: Przygotowaną pizzę można też zamrozić, jeszcze przed upieczeniem. Należy włożyć ją do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie wyjąć i owinąć folią spożywczą. Tak zamrożoną pizzę można przechowywać nawet kilka miesięcy, a kiedy chcemy ją upiec, wystarczy odwinąć z folii i włożyć do nagrzanego piekarnika. Będzie potrzebowała jedynie parę minut więcej, niż świeża.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: