Pieczone ziemniaczki w ziołach

Pieczone ziemniaczki w ziołach

Przekąski 27 Ostatnia aktualizacja: Jul 11, 2024 Utworzone: Jul 10, 2024
Pieczone ziemniaczki w ziołach Pieczone ziemniaczki w ziołach Pieczone ziemniaczki w ziołach
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Bardzo prosta, ale bardzo smaczna przekąska dla każdego. Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych składników, można z nich przygotować dziesiątki różnych dań i przekąsek i właściwie nigdy nie zawodzą. Koniecznie spróbuj tego przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaczki w ziołach, żeby przekonać się, jakie są pyszne.
Polecam podawać je z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przekroić w poprzek na pół I dalej w ósemki. Najłatwiej jest to zrobić opierając ziemniaka na powierzchni przekroju i krojąc go od góry na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  2. Wrzucić pokrojone ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać tak, by wszystkie były równomiernie pokryte.
  3. Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Łódeczki rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby były między nimi jak największe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przemieszać je dokładnie i wstawić na kolejne 10 minut, aż będą złociście brązowe i chrupkie z wierzchu.
  4. Najlepiej podawać prosto z piekarnika lub odgrzane na suchej patelni.

Pieczone ziemniaczki w ziołach



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Bardzo prosta, ale bardzo smaczna przekąska dla każdego. Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych składników, można z nich przygotować dziesiątki różnych dań i przekąsek i właściwie nigdy nie zawodzą. Koniecznie spróbuj tego przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaczki w ziołach, żeby przekonać się, jakie są pyszne.
Polecam podawać je z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przekroić w poprzek na pół I dalej w ósemki. Najłatwiej jest to zrobić opierając ziemniaka na powierzchni przekroju i krojąc go od góry na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  2. Wrzucić pokrojone ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać tak, by wszystkie były równomiernie pokryte.
  3. Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Łódeczki rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby były między nimi jak największe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przemieszać je dokładnie i wstawić na kolejne 10 minut, aż będą złociście brązowe i chrupkie z wierzchu.
  4. Najlepiej podawać prosto z piekarnika lub odgrzane na suchej patelni.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: