- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Bardzo prosta, ale bardzo smaczna przekąska dla każdego. Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych składników, można z nich przygotować dziesiątki różnych dań i przekąsek i właściwie nigdy nie zawodzą. Koniecznie spróbuj tego przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaczki w ziołach, żeby przekonać się, jakie są pyszne.
Polecam podawać je z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przekroić w poprzek na pół I dalej w ósemki. Najłatwiej jest to zrobić opierając ziemniaka na powierzchni przekroju i krojąc go od góry na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
- Wrzucić pokrojone ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać tak, by wszystkie były równomiernie pokryte.
- Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Łódeczki rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby były między nimi jak największe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przemieszać je dokładnie i wstawić na kolejne 10 minut, aż będą złociście brązowe i chrupkie z wierzchu.
- Najlepiej podawać prosto z piekarnika lub odgrzane na suchej patelni.
Pieczone ziemniaczki w ziołach
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Bardzo prosta, ale bardzo smaczna przekąska dla każdego. Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych składników, można z nich przygotować dziesiątki różnych dań i przekąsek i właściwie nigdy nie zawodzą. Koniecznie spróbuj tego przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaczki w ziołach, żeby przekonać się, jakie są pyszne.
Polecam podawać je z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przekroić w poprzek na pół I dalej w ósemki. Najłatwiej jest to zrobić opierając ziemniaka na powierzchni przekroju i krojąc go od góry na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
- Wrzucić pokrojone ziemniaki do miski, polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać tak, by wszystkie były równomiernie pokryte.
- Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Łódeczki rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w taki sposób, żeby były między nimi jak największe odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przemieszać je dokładnie i wstawić na kolejne 10 minut, aż będą złociście brązowe i chrupkie z wierzchu.
- Najlepiej podawać prosto z piekarnika lub odgrzane na suchej patelni.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz