- Czas przygotowania: > 12h
 
                        - Czas gotowania: 70-80 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Marynata:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
 
                                            - Filet z indyka:
Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
                                            - Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
 
                                            - Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Pieczona pierś z indyka w ziołach
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: > 12h
 
                            - Czas gotowania: 70-80 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Pieczona pierś z indyka to idealna przystawka, składnik sałatek, kanapek lub nawet danie główne. Mięso jest delikatne i soczyste, nasycone aromatem ziół. Przygotowanie, ze względu na konieczność marynowania, zajmuje trochę czasu, ale smak końcowy wynagradza czekanie.
Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga Kwestia smaku.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Marynata:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
 
                                                    - Filet z indyka:
Pierś z indyka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien. Włożyć do plastikowego woreczka z suwakiem lub do ciasnego naczynia. Zalać marynatą, wmasować w całą powierzchnię mięsa, szczelnie przykryć (lub zasunać) i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
                                                    - Po tym czasie przełożyć indyka do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Dolać wodę tak, żeby sięgała do 1-2cm wysokości naczynia. Masło podzielić na 2 porcje i wyłożyć na wierzch mięsa w odstępie kilku centymetrów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piec pod przykryciem przez 70-80 minut, średnio co 20 minut wyjmując i polewając filet sosem z naczynia.
 
                                                    - Po wyjęciu indyka odczekać 10 minut bez zdejmowania pokrywki, żeby mięso odpoczęło, a następnie nakroić filet w najgrubszym miejscu, żeby sprawdzić, czy mięso się dopiekło. Jeśli nie, wstawić z powrotem na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz